Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Vakmensen

28 januari 2010, Utrecht


------

CNV Vakmensen sluit principeakkoord cao met DSM

'Acties bij DSM waren het breekijzer'

'Het is het breekijzer van de acties en de actiedreiging die nu leidden tot een principeakkoord voor een cao bij DSM. En nog een goed akkoord ook, met werkgelegenheidsgaranties tot eind van dit jaar.' Zo kijkt onderhandelaar Ron Smeets van CNV Vakmensen terug op het donderdagochtend 28 januari bereikte akkoord bij DSM. Negen maanden stokkende onderhandelingen gingen eraan vooraf.

De onderhandelaar van CNV Vakmensen heeft in zijn ogen een realistisch akkoord gesloten met DSM. 'We zijn voor deze cao-periode een loonsverhoging van 2 procent per 1 februari 2010 overeen gekomen. Daarvan moeten de medewerkers een kwart procent weer inleveren als in 2011 blijkt dat het bedrijfsresultaat bij DSM negatief is. Maar dat is niet de verwachting gelukkig', stelt Smeets.

Hij vindt het terecht dat wordt gekeken naar bedrijfsresultaten. 'Bij transparante presentatie van die gegevens is mijn bond altijd bereid om mee te werken aan een reële cao-afspraak.'

Overigens was er wel de nodige actie voor nodig en zelfs nog een zwaardere actiedreiging om DSM tot een akkoord bereid te krijgen. Dinsdag en woensdag waren ruim duizend DSM'ers betrokken bij acties. Voor volgende week stonden al vier zware actietrajecten gepland. Zover komt het nu dus niet. Het resultaat legt Ron Smeets op korte termijn voor aan zijn leden bij DSM. Er werken circa 7.500 mensen bij DSM Nederland.