Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Driebergen, 28 januari 2010

Watersport verwacht grote schade door Beheerplan Natura 2000

HISWA Vereniging, de brancheorganisatie van de watersport, maakt zich ernstig zorgen over invoering van de zogenaamde 'kaderstellende aanpak' voor het Beheerplan Natura 2000 in het IJsselmeergebied. Omdat verwacht wordt dat de watersport de komende jaren groeit, wil Rijkswaterstaat uit voorzorg grote bufferzones instellen in het water rondom belangrijke rust, rui- en/of foerageergebieden van beschermde vogels. Recreatievaart wordt beperkt of verboden in deze bufferzones.

"Wij voorzien grote economische schade voor de watersportbedrijven", aldus Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging. De recreatieve waarde van het IJsselmeergebied staat al onder grote druk, door plannen als de uitbreiding van Almere in het water, het grootschalige windturbinepark in de Noordoostpolder en een mogelijke verbinding Almere-IJburg door het IJmeer. Krijger: "Een onjuiste en onrechtvaardige interpretatie van natuurbeleid zoals de kaderstellende aanpak, ontneemt de recreatiesector onnodig veel ruimte. Het wordt tijd dat overheden oog krijgen voorover de economische waarde van de watersport. Met een omzet van 636 miljoen euro, 6000 arbeidsplaatsen en 75 miljoen euro bestedingen bij de plaatselijke middenstand, mag de watersport in het IJsselmeergebied zich met recht een speler van formaat noemen".

Meten met twee maten
Volgens Rijkswaterstaat is het instellen van bufferzones nodig om verstoring van vogels door een groeiend aantal varende boten te voorkomen. "Onzin", meent Krijger, "Deze relatie is nimmer wetenschappelijk aangetoond. Bovendien is de verwachte groei klein en varen straks hooguit 35 boten extra uit op een mooie dag in het hoogseizoen en slechts 17 in de weekenden in het voor- en naseizoen in het hele IJsselmeergebied. Het mega windturbine park dat ook in Natura 2000-gebied wordt gebouwd zorgt straks voor 4.000 sterftegevallen bij vogels en dat wordt als niet significant beoordeeld. Dat is meten met twee maten."

Recreatieladder
Als antwoord op de kaderstellende aanpak heeft HISWA Vereniging in haar landelijk samenwerkingsverband Regiegroep Recreatie & Natuur een alternatieve aanpak voorgesteld: de recreatieladder. Pas als er sprake is van werkelijke groei van de watersport en negatieve gevolgen aantoonbaar zijn, kunnen maatregelen getroffen worden, variërend van zeer licht (voorlichting, gedragscodes) tot zwaar (tijdelijke afsluiting in relatie naar plaats, tijd en soort).
---

Noot aan de redactie,