Ingezonden persbericht


Persbericht

'Sport in beeld' bij de Koninklijke Bibliotheek

Den Haag, donderdag 28 januari

Met een mooi sportjaar in het vooruitzicht presenteert de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, een selectie uit haar omvangrijke sportcollectie. De KB beheert de grootste verzameling kranten en tijdschriften in Nederland. Met 25.000 boeken in bruikleen van sportkoepel NOC*NSF, en alle boeken en tijdschriften die sinds 1974 in Nederland verschijnen, is dit een bijna onuitputtelijke bron van informatie over sport. Een selectie hieruit is nu te bekijken in een webexpositie, waarin als eerste het thema 'Olympische Winterspelen' te zien is.

Winterspelen
De eerste Olympische Winterspelen vonden plaats in 1924 in Chamonix. Deze Spelen en alle edities die daarna volgden zijn in de webexpositie vertegenwoordigd met minimaal één afbeelding. Verder is specifiek gekeken naar Hollandse helden in deze Winterspelen, van de skiënde jonkvrouw Schimmelpenninck van der Oye (1936), tot Sven Kramer en Ireen Wüst in 2006.

Nog meer sport
Later dit jaar wordt de webexpositie aangevuld met beelden van wielrennen en voetbal, naar aanleiding van de grote wielerrondes en het WK in Zuid-Afrika. Ook andere sporten komen in beeld, zoals tennis (Wimbledon), zwemmen, volleybal en hockey. De collecties van de KB bevatten kranten, tijdschriften en boeken. Aan de hand hiervan kan de opkomst van de georganiseerde sport in de twintigste eeuw goed worden geïllustreerd. Met belangrijke figuren uit de vaderlandse sportgeschiedenis, van Pim Mulier die het voetbal in Nederland introduceerde, tot Johan Cruyff. Maar ook met vertegenwoordigers van atletiek, tennis, rugby en cricket en natuurlijk de deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Voor deze webexpositie wordt samengewerkt met NOC*NSF, VPRO Geschiedenis en Sportgeschiedenis.nl. De webexpositie is te bekijken op www.kb.nl/sport

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.


---