Socialistische Partij

SP Amsterdam

Toch einde aan dubbele straf diefstal ID-bewijs

28-01-2010 * Er komt een einde aan de dubbele straf die mensen krijgen als bij een misdrijf het ID-bewijs gestolen wordt. Nu moeten deze mensen nog extra betalen bij een vermist paspoort, maar deze extra kosten gaan verdwijnen als de vermissing door een misdrijf is gekomen. Daarmee wordt twee jaar na dato alsnog een voorstel van de SP Amsterdam uitgevoerd.
Laurens Ivens
In februari 2008 pleitte gemeenteraadslid Laurens Ivens voor het afschaffen van extra kosten bij vermissing van identiteitspapieren. Burgemeester en wethouders van Amsterdam lieten destijds weten geen aanleiding te zien om deze boete - ook bij diefstal - af te schaffen. De SP vond en vindt het onrechtvaardig om mensen bij diefstal van hun paspoort of identiteitskaart een boete te geven als zij een nieuw document komen aanvragen bij het stadsdeelkantoor.

Nu blijkt dat staatssecretaris Bijleveld van binnenlandse zaken er anders over denkt dan het gemeentebestuur van Amsterdam. Zij wil een eind maken aan de extra kosten. Mensen vinden het onrechtvaardig dat ze extra kosten moeten maken als ze van hun paspoort zijn beroofd of als er bij hen is ingebroken. Bijleveld zegt daar begrip voor te hebben.

Ivens: "Ik ben blij dat de staatssecretaris nu met een voorstel komt dat tegemoet komt aan het voorstel dat ik twee jaar geleden gedaan heb. Zo kan eindelijk voorkomen worden dat mensen na een misdrijf dubbel gestraft worden."