Metaalunie

PERSBERICHT

Den Bosch, 28 januari 2010

Metaalunie en Provincie in Brabant:
Energie-uitdaging geslaagd; 4% energie bespaard

Ondernemers in het mkb-metaal die dit jaar hebben deelgenomen aan het project 'Uw energie-uitdaging' hebben aangetoond dat 4% energie besparen in een jaar goed haalbaar en mogelijk is, ondanks de economische crisis. Dit blijkt tijdens de afsluitende ondernemersbijeenkomst van de Provincie Noord-Brabant en district Zuid-Oost van de Koninklijke Metaalunie op het Provinciehuis in Den Bosch. Het project 'Uw energie-uitdaging' is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, Koninklijke Metaalunie en Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM), dat eind 2008 van start ging. Gedeputeerde Lily Jacobs kondigde tijdens de bijeenkomst direct een nieuw duurzaamheidproject voor ondernemers aan.

Investeringsbonus om energie te besparen
De Provincie Noord-Brabant wilde met dit project een extra bijdrage leveren aan duurzaam innoveren en duurzaam ondernemen. Vandaar het idee om met een aantal bedrijven in Brabant een weddenschap (uitdaging) aan te gaan. De uitdaging was: bespaar 4% op het energieverbruik in uw bedrijf in een jaar tijd en ontvang een investeringsbonus van de Provincie van 3000 euro. De Metaalunie en de VOM hebben hun leden uitgedaagd hieraan mee te doen. De bonus was bedoeld als stimulering om energiebesparing te realiseren en werd verstrekt op basis van een inspanningsverplichting. Ondernemers konden ter ondersteuning van het project expertise inhuren bij ondermeer Stichting Adviescentrum Metaal en deelnemen aan workshops met telkens één of meer technische thema's over energiebesparing.

Behaalde resultaten
Eind 2008 ondertekenden 15 kleine en middelgrote metaalbedrijven en de Provincie Noord-Brabant, na zeer snelle inschrijving, het project. En vanwege de enthousiaste reacties werd direct besloten het project met een zelfde aantal ondernemers uit te breiden. Ook dat liep meteen vol en uiteindelijk zijn 39 bedrijven de uitdaging aangegaan. Ondanks de economische crisis hebben bijna alle bedrijven de uitdaging waar kunnen maken. En sommigen hebben weliswaar net niet de 4% gehaald, maar de energie-efficiencyslag is geleverd. Tijdens de bijeenkomst op het Provinciehuis reiken mevrouw Lily Jacobs, gedeputeerde economie en duurzaamheid van de Provincie Noord-Brabant en de heer Jeroen Dijkink, voorzitter Metaaluniedistrict Zuid-Oost aan de aanwezige ondernemers de certificaten uit. Tevens worden tijdens de bijeenkomst aansprekende voorbeelden van energiebesparing in bedrijven voor het voetlicht gebracht.

Duurzame toekomst Brabantse mkb-metaal
De provincie heeft tijdens de bijeenkomst aangekondigd dit project te willen vervolgen met het project 'Duurzame toekomst Brabantse mkb-metaal'. Voor dit project, waar met behulp van een monitor kan worden nagegaan in hoeverre bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, worden 25 ondernemers in Noord-Brabant gezocht.