Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Erben Wennemars toch naar de Olympische Spelen in Vancouver

Het scheelde slechts een honderdste van een seconde of Erben Wennemars had in de Oval van Vancouver nog één keer kunnen vlammen op een Olympisch toernooi. Ondanks een mooi afscheid, op de schaatsbaan achter zijn huis in Dalfsen begin januari, gaat Wennemars toch richting Vancouver in februari. Wennemars gaat in Vancouver aan de slag voor de NOS als speciale reporter voor televisie, radio en internet. Chef d'equipe Ewoud van Winsen van de NOS: "Erben spreekt mensen tot de verbeelding en is net gestopt met schaatsen. Hij kent dus alle schaatsers en zij kennen hem. Alleen al daarom is hij van toegevoegde waarde voor de NOS equipe, die het Olympisch schaatstoernooi gaat verslaan. Bovendien heeft hij een originele kijk op het schaatsen".

Schaatser Erben Wennemars (1 november 1975) was gespecialiseerd in de sprint- en middenafstanden 500, 1000 en 1500 meter. Het eerste grote succes behaalde Wennemars in 2003 tijdens de WK afstanden in Berlijn door goud te winnen op de 1000 en 1500 meter. Een jaar later werd Wennemars wereldkampioen sprint in Nagano. In 2005 prolongeerde hij zijn titel bij de WK Sprint in Salt Lake City. De carrière van Wennemars kende ups and downs, maar hij kenmerkte zich vooral door na tegenslag weer verrassend sterk terug te komen. In het seizoen 2006/07 won hij in het eindklassement van de World Cup finale op zowel de 1000 meter (voor de vierde maal) als op de 1500 meter. Op het laatste onderdeel op de WK afstanden, de ploegenachtervolging, behaalde hij samen met Sven Kramer en Carl Verheijen in dat seizoen goud in een nieuw wereldrecord.

Tijdens het kwalificatietoernooi voor Vancouver eind vorig jaar miste Wennemars, op een haar na, zijn plek voor een laatste optreden als schaatser op de Olympische Winterspelen in Vancouver.

--- einde persbericht ---




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)