3D-software onmisbaar voor dynamisch ontwerpproces Publicatiedatum: 28-01-2010

Persbericht
Utrecht, 28 januari 2010

De hoop van architecten is na het rampjaar 2009 gevestigd op een beter 2010. Er zijn weer opdrachtgevers die investeren in bouw en architectuur. Goed nieuws voor de ICT-branche, omdat architecten, advies- en ingenieursbureaus op hun beurt investeren in nieuwe ICT toepassingen, met name in 3D. Ontwerpen, bouwen en beheren zijn de drie pijlers van de vakbeurs Bouw & ICT 2010, die op woensdag 17 en donderdag 18 maart in Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden.
USP Marketing Consultancy heeft vorig jaar in opdracht van VNU Exhibitions Europe een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van Bouw & ICT. Daaruit kwam onder andere naar voren dat in 2010 investeringen in ICT weer zullen toenemen. De beschikbare budgetten voor ICT blijven onder het niveau van 2008, maar zijn weer een stuk hoger dan die van 2009. Ontwerperbureaus zullen in 2010 zo'n 3000 euro investeringen in ICT.

Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat bijna iedereen onderkent dat het belang van ICT in de bouw de komende jaren alleen maar toeneemt, als tool en als katalysator in het denk- en werktraject en in de communicatie tussen de vele verschillende marktpartijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van een gebouw. In het onderzoek scoren daarbij de beheersing van het integrale bouwproces met behulp van ICT en de vooral ook de ontwerpfase het hoogst qua belang.

Modeling
Wie spreekt over procesbeheersing, integratie en communicatie komt al snel het begrip BIM Building Information Modeling tegen, een manier om een gebouw eenduidig vast te leggen in digitale documenten. De naam van de redelijk verspreide, op 3D gerichte modelling software Revit, ligt dan op de lippen van architect Michel Post, directeur van het naar hem vernoemde bureau MPA Amsterdam Barcelona. Hij is vast van plan Bouw & ICT 2010 te bezoeken. "Zo'n vijf jaar terug zijn we begonnen ons tekenwerk in 3D-techniek op te zetten en uit te voeren. Het voordeel van 3D modelling is dat je sneller inzicht krijgt in de consequenties van veranderingen in je ontwerp. Wat betekent een wijziging in de ruimtelijke indeling voor de energieprestatiecoëfficiënt (epc) of de warmtelastberekeningen. BIM is daarbij een hulpmiddel, in het bijzonder in de communicatie met andere partijen in het ontwerp- en bouwproces, van constructeur tot installateur en bouwkundig aannemer". De laatstgenoemde discipline werkt volgens Post nog te veel in 2D cad-programma's. Maar het is een kwestie van tijd en dan is in de werkvoorbereiding en de uitvoering werken met 3D-software gemeengoed."

3D
Post vervolgt: "Ontwerpen in 3D is transparanter. Het biedt je een dynamisch model. Iedereen kan sneller acteren op wijzigingen. De computer kun je tijdens de modelling clash controls laten uitvoeren, zodat je de meeste stommiteiten wel vermijdt. Dat scheelt nogal wat in de foutkansen. Natuurlijk is een goed documentenverkeer en -beheer daarbij onmisbaar. Tot en met de bouwvoorbereiding trekken wij als architect de rol van regelaar naar ons toe. "Overigens, met al die mogelijkheden die zo'n 3D-programma biedt, moet je je niet verliezen in details. De mogelijkheden zijn namelijk zo oneindig. Gereedschap moet je op de goede manier gebruiken. Met de nadruk op gereedschap, want het is meer dan een render tool voor het genereren van mooie plaatjes voor presentaties. Het is gewoon werk."

Michel Post heeft inmiddels al elf jaar zijn eigen bureau, dat zowel woningbouw als kantoorgebouwen ontwerpt en bijzondere opdrachten in de particuliere woningbouw. Hij geeft lezingen voor de BNA over zijn praktijkervaringen met het investeren in en werken met ontwerpsoftware. Er is kennishonger. Zijn belangstelling op de komende Bouw & ICT gaat uit naar de verdieping die de bouwgerelateerde ICT-branche kan laten zien voor het BIM-conform werken in 3D.


Jonge generatie
Een van de exposanten op Bouw & ICT is VMV cad-adviseurs uit Rotterdam. Ook dit bedrijf signaleert kennishonger. Het is een hele uitdaging om die te stillen volgens Kees Veth van VMV: "Met de verschuivingen naar de jongere generatie in het management moet je daarop heel alert zijn. Ze kennen geen ICT-drempel, halen overal nieuws vandaan en confronteren je daarmee als toeleverancier op dit gebied. Ze weten heel goed wat er te koop is en wat softwaretechnisch allemaal kan. De bewegingen volgen elkaar snel op, het zijn early adapters.
"Daarom is het voor ons zaak om te kunnen anticiperen op de vragen die die jongere generatie ontwerpers en adviseurs stelt. Tegelijkertijd werken we net als altijd aan een langdurige relatie met onze klanten. We willen graag een vertrouwensbasis en de wisselwerking met hen. Daar leren wij ook weer van. Bovendien kun je dan beter ontzorgen."

VMV komt naar de beurs met Arkey7 en met Adomi, de BIM modeller gekoppeld aan Arkey. Voor het eerst gaat het bedrijf laten zien wat ze zelf van plan is met Adomi, niet alleen interessant voor bestaande klanten maar ook voor bureaus die nog op zoek zijn naar een ander pakket om BIM modellen samen te stellen. Beursbezoekers krijgen op de stand een eerste presentatie, met daarbij de uitnodiging voor een uitgebreide demo in het kantoor van VMV in Rotterdam.

Evolutiemodel
Over BIM zegt Veth: "Het is een evolutiemodel. Alle bouwdisciplines moeten naar elkaar toe groeien. Met hun verschillende culturen, organisatievormen en belangen. Het gaat voetje voor voetje. Bovendien, elke discipline heeft zo zijn eigen software en voorkeuren. Dat is historisch zo gegroeid. Bij het volwassen worden van BIM speelt dat wel een grote rol. Dat willen zeggen dat we systemen meer en meer met elkaar moeten kunnen laten praten. Communicatie, standaardisatie, integratie. In de ontwerpfasen, de uitvoering en zeker ook in de exploitatiefase. De BIM-conforme informatie moet de hele lifecycle mee kunnen."

Als beursdeelnemer ziet Veth zijn kansen: "De economische crisis gaat voorzichtig naar het einde. Neemt niet weg dat er nog sprake is van een aarzelend investeringsklimaat. Dat vraagt behoorlijk wat inzet van ons als toeleveranciers en experts in de bouw-ICT. Behalve dat we beursbezoekers allerlei leerzame praktijkvoorbeelden van gebouw modeling kunnen laten zien, hebben we nog een ander idee, namelijk kennisvermeerdering door workshops en trainingen met ontwerpsoftware. Juist nu is er gelegenheid om de kennis van personeel met deeltijd-WW naar een hoger plan te brengen. Die mogelijkheid moet je benutten."
"En tenslotte, we lopen liefst voor de fanfare uit. Daarom is VMV cad-adviseurs net als een aantal andere Nederlandse softwareleveranciers partner in de ontwikkeling van een gratis OpenSource BIMserver van TNO in samenwerking met de TU Eindhoven."
Deze BIMserver is volledig gebaseerd op open standaarden zoals IFC (Industry Foundation Classes, een object georiënteerd bestandsformaat). TNO is internationaal een van de belangrijkste ontwikkelaars van IFC. De BIMserver zet een volgende stap in de toepassing van IFC voor de bouw.

Bouw & ICT
De zesde editie van Bouw & ICT is een combinatie van innovaties, paviljoens en dagelijkse congressen en seminars. Zo is de beurs het toneel van Executive lunches, het NetwiT-paviljoen en het Domotica-paviljoen. De beurs bundelt dit jaar de krachten met de BIMCaseweek. Dit evenement heeft als doel het werken en opdoen van ervaringen met BIM, Bouw Informatie Model, te bevorderen. Bezoekers kunnen zich uitgebreid informeren over BIM in de stands op de beurs en door het volgen van een van de rondleidingen over de BIMCaseweek. Het evenement vindt plaats op 17 en 18 maart in Jaarbeurs Utrecht. Voor een bezoek aan Bouw & ICT en de BIMCaseweek ga naar: www.bouw-en-ict.nl.


Noot voor de redactie (