Gemeente Rotterdam

28 januari 2010

Proef gezamenlijke controle-actie succesvol:

68% woon- of energiefraude

Bij een proef met een gezamenlijke controle-actie van de gemeente en energie netbeheerder Stedin is in 68% van de gecontroleerde adressen woon- of energiefraude geconstateerd. In totaal zijn 100 adressen gecontroleerd waarbij sprake is van inschrijving bij de gemeentelijke basisadministratie en geen energielevering of geen inschrijving maar wel energielevering. De samenwerking blijkt een zeer effectieve methode om fraude op te sporen. Wethouder Karakus: "misstanden ten aanzien van bewoning komen sneller boven water drijven". Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) en Jeroen de Swart (directeur Stedin) willen de werkwijze toepassen in heel de stad.

Resultaten proef

In 60% van de woningen die volgens de gemeentelijke basisadministratie (GBA) leeg zouden staan, zijn personen aangetroffen. Omdat op deze adressen ook een huisvestingsvergunning benodigd is om er te mogen wonen, is hier sprake van een dubbele overtreding. Controleurs van Stedin stelden op 66% van de adressen die op de lijst stonden wel bewoning vast. Van de adressen waar bewoners aanwezig waren had de helft geen energiecontract. Zij zijn gewezen op hun wettelijke plicht om een energiecontract af te sluiten. Ook kwam het voor dat de energiemeter niet in orde was of een gevaarlijke situatie werd aangetroffen, zoals een veel te hoge koolmonoxidewaarde. In één van de woningen hebben controleurs van Stedin de gaskachel buiten werking gesteld en zijn de bewoners uitdrukkelijk op het gevaar van koolmonoxide gewezen.

Unieke samenwerking

De gemeente Rotterdam en Stedin hebben in december de afspraak gemaakt om, als proef, samen te gaan werken en leegstaande adressen met elkaar te vergelijken. Omdat uitwisseling van persoonsgegevens volgens de wet niet mogelijk is, worden alleen anonieme gegevens uitgewisseld en worden de controles gezamenlijk uitgevoerd. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze wijze wordt gecontroleerd. Wethouder Karakus: "We hebben een brief verstuurd aan de minister en pleiten voor aanpassing van de wet, tot die tijd gaan we door met het opzoeken van de grenzen van de wet". Ook Jeroen de Swart, directeur van Stedin, onderstreept het belang van de wetswijziging om in de naaste toekomst tot uitwisseling van persoonsgegevens te komen. De Swart: "Informatieuitwisseling helpt ons in het naleven van de Elektriciteitswet. Volgens de wet is een klant verplicht om een energiecontract te hebben. Bij het ontbreken daarvan mag er geen transport van energie mag plaatsvinden."

Onderzoek leegstand

De gemeente Rotterdam onderzoekt al anderhalf jaar de leegstand van woningen. Administratieve leegstand is voor een deel te verklaren door het bezit van twee woningen of door samenvoeging van adressen die niet zijn gemeld bij de gemeente. Tienduizend particuliere woningen die volgens de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) leeg zouden staan, zijn onderzocht. In de helft van de gevallen bleek er toch iemand te wonen. Van deze bewoners hebben zich, na een oproep van de gemeente, alsnog 3.000 ingeschreven. Voor ongeveer 1.500 adressen waarvan de gemeente Rotterdam niet weet wie er woont, is de samenwerking gezocht met netbeheerder Stedin.



Gemeente Rotterdam