Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord brengt voor vijfde keer jeugdgroepen in beeld


Datum: 28-01-2010
Tijd bericht: 16:04
Plaats: Limburg-Noord
Overlast van jongeren is één van de grootste veroorzakers van onveiligheidsgevoelens in de samenleving. Aandacht voor problematische jeugdgroepen is dan ook van groot belang om samen met ketenpartners overlast tegen te gaan en jongeren een toekomstperspectief te bieden. Voor een succesvolle aanpak is inzicht nodig in de aard en omvang van het probleem. Daarom heeft de Politie Limburg-Noord dit jaar, net als voorgaande jaren, de jeugdgroepen in de regio geïnventariseerd. Dit leverde 75 actuele jeugdgroepen op.

In de politieregio Limburg-Noord is in de maanden augustus en september van 2009 voor de vijfde keer een inventarisatie gemaakt van de aard, omvang en achtergronden van actuele jeugdgroepen. Net als voorgaande jaren is voor het in beeld brengen gebruik gemaakt van de shortlistmethode, waarmee informatie wordt verkregen over de samenstelling van de groep, dagelijkse bezigheden, riskante gewoonten en recent delictgedrag. Wijkagenten en medewerkers politiële jeugdtaak hebben de shortlisten zoveel mogelijk samen met ketenpartners ingevuld om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de jeugdgroepen in hun verzorgingsgebied. Dit leverde 75 jeugdgroepen op: 26 aanvaardbare, 39 hinderlijke en 9 overlastgevende jeugdgroepen en 1 criminele jeugdgroep. De meeste jeugdgroepen zijn gesignaleerd in Roermond (14), Horst aan de Maas (9) en Venlo (8). De gemeente Venray telt de enige criminele jeugdgroep. De politie heeft deze groep al langer in beeld en werkt aan de aanpak hiervan.

Sociale achtergrond
Bij de inventarisatie is onder meer gevraagd naar de sociale achtergrond van de jeugdgroepen. Het blijkt dat de meeste groepen uit jongeren bestaan waarvan het merendeel naar school gaat en een klein deel werkt. Bij meer dan de helft is er nauwelijks sprake van spijbelgedrag. Alcoholgebruik komt niet of nauwelijks voor bij de helft van de jeugdgroepen. In 29% van de jeugdgroepen drinkt (bijna) iedereen alcohol, wat een iets hoger percentage is dan vorig jaar (21%). Opvallend is dat er dit jaar ook meer groepen zijn met jongeren die weinig tot geen alcohol gebruiken. Dit betreft nu 31% van de jeugdgroepen, terwijl dit vorig jaar 19% betrof. Het aantal groepen waarin softdrugs worden gebruikt is iets groter dan het aantal met alcoholgebruik. Harddrugs wordt in veel mindere mate gebruikt.

Criminaliteit
De shortlist die gebruikt is om de jeugdgroepen in kaart te brengen, bevat ook vragen over criminaliteit die mogelijk door de groepen gepleegd wordt. Als het gaat om lichte criminaliteit, komen hinderlijk gedrag en drugsbezit het meest voor. Van het plegen van lichte vermogensdelicten en geweld is nauwelijks sprake. Het merendeel van de jeugdgroepen (67%) heeft zelden of nooit conflicten met het openbaar gezag. Van het plegen van zware criminaliteit is binnen de jeugdgroepen nauwelijks sprake. Geen enkele groep wordt in verband gebracht met zedendelicten. Het plegen van verkeersdelicten komt het meeste voor; iets meer dan een derde van de jeugdgroepen begaat regelmatig of heel vaak een overtreding.

Impact op de wijk
Uit de shortlisten is verder naar voren gekomen dat bewoners met name hinder en geluidsoverlast ondervinden van de groepen in hun wijk; bijna 70% van de groepen veroorzaakt hinder, 65% geluidsoverlast. De overlastgevende groepen veroorzaken bijna allemaal onveiligheidsgevoelens bij bewoners: zij voelen zich bedreigd of geïntimideerd door de jongeren. Van rechtsextremistische of racistische uitingen is nauwelijks sprake bij de groepen.

Lokaal besproken
De Politie Limburg-Noord gebruikt sinds 2005 de shortlistmethodiek om de jeugdgroepen in beeld te brengen. De resultaten worden altijd besproken met het lokale bestuur. Zo kan op basis van het signaal dat er een hinderlijke, overlastgevende of criminele jeugdgroep is bepaald worden of de jeugdgroep extra aandacht behoeft of dat er een gezamenlijk plan van aanpak moet worden opgesteld. Bij hinderlijke en overlastgevende groepen heeft de gemeente de regie, bij criminele groepen zijn politie en OM aan zet. Naast de lokale bespreking, realiseert de politie tevens een regionale rapportage waarin de resultaten van alle gemeenten zijn gebundeld. Op die manier is er ook regionaal zicht op de aard en omvang van jeugdgroepen.

Landelijk beeld
In 2009 hebben alle politiekorpsen voor het eerst dezelfde vragenlijst gehanteerd, zodat er een landelijke inventarisatie gemaakt kan worden van problematische jeugdgroepen en er een gestapeld beeld gegeven kan worden. De Politie Limburg-Noord heeft deze landelijke shortlist aangevuld met een aantal vragen om zo nog wat extra informatie over de jeugdgroepen en het proces van het in beeld brengen te verzamelen. De resultaten zijn gebundeld in een regionale rapportage Jeugdgroepen in beeld - najaar 2009.