Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 28 januari 2010

Bestuursovereenkomst brengt recreatie en natuur in de Laakzone een stap dichterbij

In de Laakzone, het buitengebied tussen Bunschoten, Nijkerk en Amersfoort, komen meer recreatiemogelijkheden. Het behouden en beschermen van het unieke landschap staan bij de aanleg hiervan voorop. Om dit te bereiken is op 28 januari door alle samenwerkende partijen een bestuursovereenkomst getekend waarin afspraken zijn gemaakt over de gezamenlijke realisatie en het beheer van het gebied.

Het gebied De Laak ligt in de omgeving van twee nieuwbouwlocaties: het Amersfoortse Vathorst en het Bunschotense Rengerswetering. Uitdaging in project Laakzone is om, naast de vraag naar recreatieve voorzieningen, de natuurwaarden en cultuurhistorische waarden van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland te behouden. Gekozen is daarom voor een ontwerp waarin de recreatieve routes zoveel mogelijk zijn gekoppeld aan de stadsranden en bestaande wegen. Op deze manier zijn rust en stilte in de kwetsbare natuurgebieden beter gewaarborgd.

Recreatie en natuur
In totaal wordt bijna 25 kilometer aan recreatieve routes, waaronder routes voor wandelen, fietsen, paardrijden en varen gerealiseerd. Zo kunnen bewoners onder andere straks varen met kano's en sloepen van Vathorst naar Bunschoten en omgekeerd. De aanleg van de paden start eind 2011 en de werkzaamheden zullen naar verwachting tot eind 2012 duren. Naast aandacht voor recreatie is er ook aandacht voor het behoud van de natuur, bijvoorbeeld door het handhaven van de unieke openheid van het gebied, en wordt er ongeveer 10 hectare nieuwe natuur aangelegd. Er komen natuurvriendelijke oevers langs de Laak, Rengerswetering en de nieuwe watergangen.

Samenwerking
De overeenkomst is ondertekend door de gemeenten Bunschoten, Nijkerk en Amersfoort, de provincie Utrecht, projectbureau SVGV en Waterschap Vallei & Eem. Het project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van alle partijen en subsidies van provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook Ontwikkelingsbedrijf Vathorst draagt financieel bij aan de uitvoering. Met Waterschap Vallei & Eem zijn afspraken gemaakt om de noodzakelijke kadeverbetering langs de Laak, tussen Vathorst en het Nijkerkernauw, te koppelen aan de uitvoering van het project.

Noot voor de redactie,