Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 28 januari 2010

Gezamenlijke verklaring gemeente en As Siddieq

De gemeente Amsterdam, stadsdeel De Baarsjes en het nieuwe bestuur van de As Siddieqschool willen gezamenlijk gaan werken aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op de As Siddieqschool. Dit hebben zij vastgelegd in een gezamenlijke verklaring die ondertekend is op 27 januari.

In de verklaring erkent het bestuur van de As Siddieq dat er verbeteringen nodig zijn en dat het daarvoor verantwoordelijkheid wil nemen. Uitgangspunt is dat het belang van de kinderen op de school vooropstaat. De school legt zich vast op duurzame verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, de juiste zorg voor de kinderen en er voor te zorgen dat de kinderen de kans krijgen zich met succes in de samenleving te ontwikkelen. De eerste resultaten hiervan moeten in april 2010 zichtbaar zijn.

Portefeuillehouder onderwijs Godfried Lambriex: Ik ben blij dat het nieuwe bestuur de noodzaak om hard te werken aan de kwaliteit van de school erkent. De verklaring geeft vertrouwen dat er daadwerkelijk iets gaat veranderen. Winnaars zijn de leerlingen van de As Siddieqschool en hun ouders.'

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 - 1714 4471

Nieuwe kademuur bij het Sieraad

De Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (Dienst IVV) vernieuwt op dit moment de kademuur bij het gebouw Het Sieraad aan de Postjesweg 1. Dit is nodig omdat de oude kademuur is verzakt en scheuren vertoont.

De oude muur wordt niet gesloopt omdat hierdoor de wortels van de bomen zo beschadigd worden dat zij dit niet zullen overleven. In overleg met het stadsdeel, Monumentenzorg en de Dienst IVV, is er voor gekozen om een nieuwe muur vóór de oude te plaatsen. De nieuwe muur is een ijzeren damwand waar later metselwerk voor wordt aangebracht en afgedekt met de oorspronkelijke natuurstenen afdekking. Hierdoor hoeft de oude muur niet gesloopt te worden en blijven de bomen gespaard. Als de nieuwe muur straks klaar is ziet deze er weer uit als de oude.

Het stadsdeel vernieuwt gelijktijdig de bestrating rondom het gebouw Het Sieraad. Door de strenge winter heeft het werk wel vertraging opgelopen. Hierdoor verwacht het stadsdeel dat het werk begin mei van dit jaar klaar is.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Stadsdeel financiert digitale schoolborden

Voor kinderen zijn er nieuwe kansen in De Baarsjes. Geholpen met het geld uit de wijkaanpak werkt het stadsdeel met de scholen aan betere leerprestaties en talentontwikkeling. Projecten die hieraan bijdragen zijn bijvoorbeeld de Talentklas van de Dr. De Visserschool. In deze talentklas is extra aandacht voor kinderen die opvallend goed presteren. Daarnaast zijn er op verschillende basisscholen "meer handjes in de klas". Dit zijn de handjes van de extra onderwijsassistenten. Verder maakt het project "Kansen voor Kinderen" de aanschaf van digitale leermiddelen mogelijk. Een aantal basisscholen staat momenteel voor de aanschaf van een digital schoolbord. Dit zijn borden waarop je bijvoorbeeld filmpjes af kunt spelen. Maar je kunt er ook mee samenwerken met een klas aan de andere kant van de wereld. Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "We zorgen voor goede mensen én goede middelen."

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 - 1714 4471

Spreek live uw Baarsjesbestuurder

Bewoners en ondernemers kunnen wekelijks bij de Baarsjesbestuurder op bezoek komen om vragen te stellen, ideeën te spuien of zaken te melden. Het wekelijkse spreekuur wordt gehouden in de BuurtEntree op het Mercatorplein 33-35, iedere dinsdag van 17.30 tot 19.00 uur. Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "Vooral met de fusie van de stadsdelen in het vooruitzicht willen we dat bewoners en ondernemers gemakkelijk zaken direct met ons kunnen bespreken. We willen graag korte lijntjes houden. Naast het buurtoverleg dat wij drie keer per jaar houden kunnen mensen nu ook op dit spreekuur snel en informeel met ons in contact komen."

Meer informatie:

http://www.baarsjes.amsterdam.nl/@293481/spreekuur_db/

78 extra parkeerplekken in De Wending

Bewoners in de omgeving van De Wending kunnen medio 2011 gebruik maken van 78 extra parkeerplaatsen, die De Baarsjes in dit project van Ymere heeft gekocht. In totaal komen er 158 parkeerplaatsen.

Door deze extra 78 plaatsen kunnen bovengronds parkeerplaatsen worden opgeheven, wat ten goede komt aan de openbare buitenruimte in de omgeving. De 2e laag met 80 plaatsen is bestemd voor de 80 koopwoningen. Kopers daarvan hebben vaste plekken, waardoor ze geen recht hebben op een parkeervergunning buiten op straat. Voor het beheer van de 78 buurtplekken wordt een beheerplan opgesteld. Buurtbewoners met een maaiveldvergunning kunnen gebruik maken van een dergelijke buurtparkeerplaats. Via kentekenherkenning kunnen zij hun auto op een vrije plek parkeren.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Verkeersveiligheid rond scholen in De Baarsjes

In De Baarsjes is het aantal blackspots op weg naar de 10 basisscholen sinds eind 2008 verminderd. Momenteel zijn er nog drie over. Twee gemeentelijke diensten onderzoeken deze plekken en komen met een voorstel om ze veiliger te maken.

Stadsdeel De Baarsjes heeft naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad de meest onveilige verkeerssituaties bij basisscholen en de meest onveilige routes naar deze scholen in het stadsdeel geïnventariseerd. Hiervoor heeft het stadsdeel de scholen gevraagd naar hun wensen om aan eventuele verkeersonveilige situaties een eind te maken. Een aantal scholen heeft gevraagd om een voetgangersoversteekplaats bij de school, maar een dergelijke voorziening waarbij verkeerslichten de veilige oversteek regelen wordt alleen gedoseerd aangelegd. Deze scholen wordt gevraagd om klaar-overs of verkeersregelaars in te zetten op de breng- en haalmomenten.

De notitie staat op de agenda van de raadscommissie Stadsdeelwerken/Wonen van 9 februari 2010.

Portefeuillehouder Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf (06- 123 79 510)

Computers cadeau
Stadsdeel De Baarsjes doneert vijf complete computers aan stichting Bokemei. De computers worden niet meer gebruikt op het stadsdeelkantoor en krijgen nu een nieuwe bestemming in Ghana. Stadsdeelsecretaris Rob Jeursen overhandigde donderdagmorgen 28 januari de eerste PC aan Lea Kloosterman, secretaris van stichting Bokemei. Stichting Bokemei bouwt in de sloppenwijken van Accra in Ghana een school. Het is de bedoeling dat de computers daar gebruikt worden voor vakopleidingen voor jongeren.

Persberichten

Amsterdam, 27 januari 2010

Sluiting jeugdcentrum High School

Vandaag (woensdag 27 januari) is op last van burgemeester Cohen jeugdcentrum High School aan de Crynssenstraat 33 gesloten. De burgemeester heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een rapportage van de politie. Uit deze rapportage blijkt dat er in en vanuit de High School stelselmatig hard- en softdrugs gebruikt en verhandeld worden. Hierbij zijn ook jongeren onder de achttien jaar betrokken.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex:"Overlast in de buurt was reden voor politie en stadsdeel om de High School goed in de gaten te houden. Als je ziet wat de politie heeft aangetroffen is de sluiting goed nieuws voor de buurt." High School is een particuliere stichting en valt niet onder het jongerenwerk van het stadsdeel. Het centrum gaf onderdak aan een deels moeilijke groep jongeren. Het jongerenwerk neemt de zorg voor een deel van de groep over. Politie en straatcoaches houden de komende weken extra toezicht. Bewoners van de Postjesbuurt zijn vandaag met een brief geïnformeerd over de sluiting.

Bij een politie-inval in het jeugdcentrum in december 2009 is een aantal personen aangehouden. Twee personen werden aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie, vijf verdachten op verdenking van handel in harddrugs en een verdachte die in het bezit was van een openbaar vervoerpas afkomstig van een straatroof.

Bij de politie-inval werden de bezoekers gesommeerd de zaak te verlaten. Hierna trof de politie op de vloer verdovende middelen aan waaronder hennep en hasj. In de High School vond de politie een boksbeugel en een zwaard in het kantoor en diverse bank- en werkpassen, waarvan twee afkomstig van twee straatroven.

Gezien de aangetroffen drugs, wapens, gestolen goederen en de aanwezigheid van daders van deze gestolen goederen is er sprake van een aantasting van de openbare orde. Daarom heeft de burgemeester besloten de High School voor onbepaalde tijd te sluiten.

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Amsterdam, 26 januari 2010

"Wie overlast meldt, krijgt een straatcoach"

Derde koppel straatcoaches in De Baarsjes

Vanaf 1 februari beschikt Stadsdeel De Baarsjes over een derde koppel straatcoaches. De Baarsjes telt een behoorlijk aantal overlastplekken. Met de inzet van een derde koppel kunnen de coaches langer op de plaatsen met overlast blijven. En het stadsdeel kan sneller straatcoaches naar nieuwe overlastplekken sturen.

Een klacht over de straatcoaches in De Baarsjes is dat ze te veel fietsen en te weinig aanwezig zijn op de plekken waar de overlast is. De straatcoaches moeten namelijk met weinig mensen een groot gebied bestrijken. Momenteel is er overlast bij onder meer het Columbusplein, ouderencentrum de Bestevaer en het Bonaireplein.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "We hebben op veel plekken last van hangjongeren die rottigheid uithalen. De straatcoaches zijn een goed middel daartegen. Ze spreken jongeren aan op hun gedrag en rapporteren aan politie en stadsdeel. We kunnen wekelijks bepalen waar we de straatcoaches inzetten. Dit doen we aan de hand van overlastmeldingen van bewoners. Mensen willen nog wel eens afwachtend zijn voor ze de telefoon pakken om overlast te melden. Nu hebben ze een extra goede reden: we zetten extra straatcoaches in om overlast aan te pakken. Meld dus overlast bij de politie."

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

BLauwe Plekken
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22961)

7 januari 2010 tot 30 januari 2010

Expositie Mensfiguren en Wandobjecten van Nini Tervoort (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22876)

10 januari 2010 tot 10 februari 2010

Inschrijving Heart & Artwalk
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23216)

15 januari 2010 tot 1 februari 2010

BLAUWE PLEKKEN, feestelijke afsluiting expositie van Albert de Wilde (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23263)

30 januari 2010 - aanvang 16:00

GLAMOUR - LIEFDE- VERDRIET -PASSIE - ANGST - EMOTIE. (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22962)

2 februari 2010 tot 27 februari 2010

Respect voor Elkaar
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23417)

5 februari 2010 - aanvang 13:00

Gratis Yoga voor 55+ workshop
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23388)

9 februari 2010 - aanvang 11:00