Nationaal Weekend van de Mannenkoren

06/10/2009 12:25

KNZV

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een korenkoepelorganisatie een weekend uitgeroepen tot een Nationaal Mannenkorenweekend. Het 156 jaar oude Koninklijk Nederlands Zangersverbond, dat 254 algemene mannenkoren met in totaal meer dan 12000 zangers vertegenwoordigt, is een ledenwerfactie gestart, die zijn hoogtepunt moet krijgen in het laatste weekend van januari 2010.

Na een grondige inventarisatie én voorbereiding hebben alle 6 regionale KNZV-Verenigingen, ressorterend onder het Koninklijk Nederlands Zangersverbond, besloten om alle mannen in Nederland de gelegenheid te bieden om tijdens dat weekend op een bijzondere wijze kennis te laten maken met de mannenkoorzang.

Hiervoor is een programma samengesteld, dat voor de nog niet actief zingende mannen in Nederland een aansporing en niet te missen kans is om op een prettige en vrijblijvende wijze kennis te maken met het zingen in een mannenkoor.

In elke regio in geheel Nederland is wel een bij het KNZV aangesloten mannenkoor te vinden waar men tijdens het Nationaal Mannenkorenweekend op een prettige manier kan gaan kennis maken (zie www.knzv.nl).

Het is bekend, dat ook binnen de mannenkoorwereld op termijn de vergrijzing een probleem kan gaan vormen. Om daaraan tijdig het hoofd te bieden, worden alle mannen, die graag zingen en die zich nog niet hebben verbonden aan een koor, uitgenodigd zich aan te melden bij een KNZV-koor in hun regio. In het laatste weekend van januari 2010 zal elk KNZV-koor dan een informatieve bijeenkomst organiseren, waarop een proefrepetitie wordt gehouden en uitvoerige informatie voorhanden is.

Vele mannen doen aan sport met als doel de lichamelijke conditie op peil te houden dan wel te verbeteren. "De meeste mannen weten helaas niet dat zingen in mannenkoorverband ook sport - ja zelfs topsport - bedrijven is. Onder leiding van een beroepsmatige dirigent is zingen ongelooflijk goed voor lichaam en ziel. Zingen is goed voor lichaam en geest".

Het KNZV stelt alles in het werk om dit zeer speciale Nationale Mannenkorenweeekend onder de aandacht van alle mannelijke zangliefhebbers te brengen met als uiteindelijk resultaat een goed en "gezond" mannenkorenbestand.