Technische Universiteit Delft

Intreerede: Geschonden producten

door M&C

Intreerede van Prof.dr.ir. J.M.P. Geraedts

29 januari 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr.ir. J.M.P. Geraedts | faculteit IO

Sinds de Industriële revolutie is het menselijk leven steeds meer gemechaniseerd. Spierkracht werd vervangen door automaten. De eerste generatie mechanische producten (machines) werd gekenmerkt door kwaliteit en betrouwbaarheid. Door de ontwikkeling van de microprocessor, sensoren en embedded software kunnen producten nu hun omgeving waarnemen en adaptief produceren. Dit gebeurt door steeds slimmere meet, regel en controle acties. Om deze complexe producten met de juiste architectuur te kunnen ontwerpen is het noodzakelijk in multidisciplinaire teams te werken. Deze producten worden gekenmerkt door flexibiliteit en onbemande en/of op afstand bediening.

Deze verandering van de productontwikkeling zal worden geïllustreerd aan de hand van enkele Océ producten.

Door de huidige snelle technologie (push) ontwikkeling worden de regels voor een goed product vaak geschonden. Er zal ingegaan worden op hoe dit door het inbedden van 'user centred design' in de multidisciplinaire ontwikkelteams voorkomen kan worden. Dit gaat niet alleen over gebruikersgemak maar ook over de gevoelswaarde van een product.

Bij producten ontwerpen hoort producten produceren. Door de industriële revolutie zijn we terechtgekomen in een maatschappij van massaconsumptie en massaproductie. Door de hierboven beschreven ontwikkelingen zijn de producten flexibel en aan te passen op de wensen van de gebruiker. Welke veranderingen hier nog op termijn mogelijk zijn door ontwikkelingen in de printindustrie wordt toegelicht.

Aan de hand van enkele voorbeelden uit film en literatuur wordt aangetoond dat er, naast fundamenteel en technologisch onderzoek, ook nog een rol van maatschappelijke opvoeding is weggelegd voor de universiteit. Zowel op het gebied van de technologie ontwikkeling als op het gebied van de gevolgen daarvan.