Rijksuniversiteit Groningen

Nederlands

Symposium 'Smart Movements'

29 januari 2010: Symposium `Smart Movements'

Een uitdagend programma over het spannende en veelkleurige samenspel tussen motoriek, fitheid, cognitie en emotie in relatie tot bewegen en bewegingsgedrag. Met zowel aandacht voor het wetenschappelijk fundament als voor praktische toepassing. Groninger hoogleraren rapporteren over recent onderzoek binnen de lijnen Veroudering (movement and healthy ageing), Sport (learning and performance), Revalidatie (motor recovery and rehabillitation) en Coördinatie (motor control and coördination). Afgewisseld met prikkelende interventies van toonaangevende sprekers uit verschillende velden van wetenschap en maatschappelijke toepassing. En natuurlijk komt u zelf in beweging op een interactieve BW Markt. Via poster-presentaties, demonstraties en bewegingstests wordt het beeld van 25 jaar Smart Movements in Groningen en (verre) omstreken gecompleteerd.

Smart Movements

Het thema Smart Movements roept diverse associaties op die vrijwel alle een positieve lading hebben. Wat het is weten we niet precies, maar dat we het graag zouden willen, daarover bestaat geen enkele twijfel. Een betere reden om het tot motto van ons jubileum te verheffen is dan ook nauwelijks te bedenken. Dat we ons daarbij onvermijdelijk op glad ijs begeven moge duidelijk zijn. Maar als er één discipline is die deze stap moet durven zetten, dan is het toch wel de bewegingswetenschap.

Het Groninger onderzoek combineert inzichten uit de medische, gedrags- en neurowetenschappen tot een geïntegreerde bewegingswetenschappelijke benadering, die zowel fundamentele als toepasbare kennis oplevert op het gebied van gezondheid, revalidatie, veroudering en sport. Er is sprake van voortdurende interactie tussen zintuiglijke, motorische en cognitieve processen, waarbij ook omgevings- en sociale factoren een rol spelen.

Tijdens het symposium zullen verschillende sprekers hun onderzoeksresultaten, praktijkervaringen en persoonlijke visie op het thema Smart Movements aan u voorleggen. De volgende min of meer complementaire aspecten komen daarbij aan bod:

De beweging zelf

Een aantrekkelijke manier om naar menselijk bewegen te kijken is door het theoretisch concept van "embodied cognition". Een beweging kan slim zijn door een sterke samenhang tussen omgeving en lichaam te hebben, inclusief spiereigenschappen, de houding van ledematen en neurale architectuur. De beweging is "smart" en haar elegantie en doelmatigheid is onontkoombaar.

Bewegingsinterventies
Inzicht in de intelligentie van bewegingen kan ons helpen om bewegingsinterventies te ontwerpen, zoals een trainingsprotocol, revalidatie na een trauma of beïnvloeding van bewegingsroutines in het dagelijks leven. Het kan ons ook helpen in het ontwerpen van technische hulpmiddelen voor sport, arbeid of revalidatie, zoals een schaats of prothese. Deze interventies zullen doelmatiger en daarmee slimmer zijn naarmate ze beter aansluiten bij de natuurlijke wijze waarop mensen bewegen. Simulatie en meet t echnieken zoals virtual reality, neuro-imaging en accelerometrie kunnen hierbij behulpzaam zijn.

Zelfregulering / persoonlijke stijl

Zelfregulering, persoonlijke inbreng en stijl zijn bepalend in processen als leren, presteren, revalideren en `healthy ageing'. Bekend is ook dat onbewuste en automatische processen een grote rol spelen. Wat kan de (jeugdige) sporter, de revalidant of de oudere zelf doen om die processen positief te beïnvloeden? En wat is de rol van ouders, verzorgers en trainers? Interessant is om na te gaan hoe de subjectieve component zich verhoudt tot algemene wetmatigheden van beweging en interventie.

Rendement

Het maatschappelijk belang van bewegen en bewegingsstimulering wordt vooral afgemeten aan het rendement. Er is toenemende evidentie, dat de kwaliteit van leven en welbevinden in belangrijke mate verbonden zijn met ons bewegingsgedrag. Verantwoord bewegen leidt niet alleen tot een beter fysiek functioneren (slimmer, sneller, behendiger ...), maar komt ook de cognitie en de mentale conditie ten goede: slim dóór bewegen.


---

Een interessante analogie kan gevonden worden in de manier waarop de bewegingswetenschap zich in Groningen ontwikkeld heeft. Er is een duidelijke functionaliteit en flexibiliteit in de organisatie, maar er is niemand die het van te voren in al zijn finesses ontworpen heeft, of er volledige sturing over heeft. In dat opzicht lijkt het sterk op de manier waarop menselijke bewegingen georganiseerd zijn.

Laatst gewijzigd: 17 november 2009 15:12