Gemeente Soest

Cultuurprijs en Publieks Cultuurprijs 2009

25 januari 2010

Wie is de winnaar?

Vrijdag 29 januari worden de winnaars bekend gemaakt van de Cultuurprijs 2009 en de Publieks Cultuurprijs 2009. De inwoners van Soest en Soesterberg zijn van harte welkom bij de prijsuitreiking in het gemeentehuis.

De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. De wethouder van Cultuur, Teun Middelkoop, reikt de prijzen uit.

De gemeente kent ieder jaar een Cultuurprijs (door een jury gekozen) en een Publieks Cultuurprijs (door inwoners gekozen) toe aan een opmerkelijke cultuuruiting.

De genomineerden voor de Cultuurprijs zijn:

* Groot Gaesbeeker Gilde

* Jac.van Looylezing

* Judi Gor

* Kunstlint in de lente· Slavisch koor Byzantium
* Stichting Kerk & Cultuur Oude Kerk Soest· Stichting Openluchttheater Cabrio.

Traditiegetrouw verzorgen winnaars van vorig jaar een deel van de feestelijke avond waarop de nieuwe winnaars bekend worden gemaakt. Dit jaar zijn de Kunstroute 'Kunst en Bedrijven' Soest en Museum Oud Soest aan de beurt om te laten zien waarom zij de terechte winnaars van 2008 waren.

Kunst in muzikale omlijsting

Om de visuele aspecten van het Museum en de Kunstroute in een muzikaal kader te plaatsen, kwam Soester kunstenares Mint Faas op het idee om de muziek van Moessorgski te gebruiken. In 1874 werd in St. Petersburg werk geëxposeerd van de schilder Victor Hartmann.

Dit inspireerde Moessorgski tot het componeren van 'Schilderijen van een tentoonstelling'. In de muziek waarin het vaste thema de 'Promenade' steeds terugkeert, is te horen hoe de componist langzaam kuierend en soms bruusk geattendeerd door een detail, het werk van zijn vriend Hartmann ervaart.

Helaas zijn de meeste werken van Hartmann verloren gegaan. Aan de Soester bassist/componist Bas Kisjes is gevraagd om, met een speciaal voor deze avond samengesteld muziekensemble, te improviseren op het thema 'Promenade' en zijn muzikale kleuring te geven bij de beelden die te zien zijn.

Verrassend veelzijdig programma

Om het idee van een tentoonstelling te creëren, worden ambachten, kostuums en attributen van Museum Oud Soest getoond. Ook kunstenaars die aan de Kunstroute meewerkten, zijn met hun kunst als verstild en versteend in beeld, om vervolgens net als de werken van Hartmann in het niets te verdwijnen.

Twee acteurs van toneelvereniging 'De Rietpluim' nemen als suppoost de kijkers op verrassende wijze mee in een tot kijkdoos getransformeerde raadzaal. Voor de theaterkostuums van de suppoosten is gebruik gemaakt van teruggevonden schetsen die Hartmann maakte voor het 'ballet van kuikens in de dop'. Zal dit ballet te zien zijn en zullen de kinderen van de Egelantierschool net zo verrassend uit de hoek komen als tijdens het Cultuurfestival...?

Laat u verrassen!

Of zoals Moessorgski zei: de kunst is een middel om met mensen een gesprek te voeren, maar is geen doel op zich.