Universiteit van Tilburg

Persbericht 25 januari 2010

Gezinnen van militairen redden zich goed bij uitzending

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, passen families van uitgezonden militairen zich over het algemeen goed aan de tijdelijke scheiding tijdens een uitzending aan. Dat concludeert promovenda Manon Andres op grond van vragenlijsten en interviews onder militairen en hun familieleden.

Militaire uitzendingen in opdracht van het Ministerie van Defensie beïnvloeden het welbevinden van militairen, hun partners en kinderen, maar ook van hun ouders in enige, maar over het algemeen niet problematische mate. De grote meerderheid van de achtergebleven partners blijkt niet meer spanningen te ervaren dan mensen gewoonlijk in dagelijkse omstandigheden hebben. Partners blijken snel in staat hun leven goed voort te zetten. Dit heeft ook weer een positieve uitwerking op de kinderen. En wanneer het thuisfront zich wel redt, lijken ook de militairen in het uitzendgebied de uitzending positiever te ervaren. Kinderen passen zich over het algemeen snel aan de nieuwe situatie aan en hun moeders constateren dat ze ook behulpzamer werden en meer verantwoordelijkheidsgevoel tonen. Ouders van de militairen zijn betrokken en ook bezorgd, maar stelden na afloop van de uitzending vast dat de band met hun uitgezonden kind sterker is geworden.

Andres volgde militairen en hun partners over verloop van tijd; ze vroeg hun vragenlijsten in te vullen op drie momenten: voor (284 stellen werkten mee), tijdens (198) en na de uitzending (162). Verder hebben ruim 1000 ouders van militairen meegewerkt.

Voor een aantal gezinnen is een uitzending meer belastend. Andres concludeert dat verschillende factoren van invloed zijn op een betere of minder goede aanpassing. Een belangrijke daarvan is beschikbare sociale steun. Gezinnen die over meer sociale steun beschikken ervaren in mindere mate dat de eisen van een militaire carrière met het gezinsleven botsen. Militairen ervaren overigens meer spanningen tussen werk en gezinsleven dan partners. Conflict tussen werk en familieleven bleek samen te hangen met relatietevredenheid en overwegingen de organisatie al dan niet te verlaten. Militairen die voor uitzending al overwogen om uit de organisatie te stappen, hadden dat gevoel in meerdere mate na terugkomst. Intensief gebruik van communicatiemiddelen tijdens de uitzending vergemakkelijkte de hereniging.

Aandachtspunten
Defensie besteedt veel aandacht aan zorg en nazorg voor militairen en hun gezin. Het onderzoek toont aan dat de ervaringen van gezinsleden nauw met elkaar samenhangen; aandacht voor het gezin als geheel - naast individuele zorg - is dus van belang. Verder concludeert Andres dat de resultaten van het onderzoek het belang laten zien van het creëren van een goede balans tussen werk en gezinsleven. Het bevorderen van informele netwerken met een continu karakter tussen de militaire gezinnen onderling kan behulpzaam zijn. Verder zijn belangrijke aandachtspunten: het informeren van kinderen van militairen in alle leeftijdsgroepen en de samenleving als geheel, en het bevorderen van positieve familierelaties.

Manon Andres (1980 Breda) studeerde Organisatiewetenschappen aan de universiteit van Tilburg, Ze werkt bij het Ministerie van Defensie. Het onderzoek kwam tot stand in samenwerking met het Ministerie van Defensie, de Nederlandse Defensie Academie en de Faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT.