Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie drs. Y. Xu

Titel proefschrift
Empirical Essays on the Stock Returns, Risk Management, and Liquidity Creation of Banks

---

Promotors:
Prof.dr. R.J. Mahieu

---

Datum
29 januari 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Strengere eisen voor banken belemmeren economisch herstel

Met name Oost-Europa geremd door nieuwe regels

De kredietcrisis is ontstaan doordat banken te grote risico's hebben. Nieuwe, strengere regels moeten een nieuwe crisis voorkomen. Paradoxaal genoeg belemmeren deze regels juist het economisch herstel omdat banken gedwongen zijn grotere reserves aan te houden. Dat stelt Ying Xu in zijn proefschrift Emperical Essays on the Stock Returns, Risk Management, and the Liquidity Creation of Banks. Xu promoveert vrijdag 29 januari aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

Xu onderzocht de rol van commerciële banken, de aandeelhouders en de toezichthouders in de kredietcrisis. Voor zijn proefschrift analyseerde hij 150 jaarverslagen van Europese banken. Uit die analyse kwam naar voren dat er een verschil bestaat tussen West-Europese en Oost-Europese banken wat betreft de impact van deze regels.

Met name de Oost-Europese landen hebben last van de nieuwe regels. Banken kunnen minder liquiditeit scheppen en dat remt het herstel van de economie onmiskenbaar. In West-Europese landen hebben de regels juist een positief effect, concludeert Xu.
De verklaring hiervoor ligt volgens Xu in de concentratie van banken in Oost-Europa. Hij pleit dan ook voor differentiatie van de regels. De Europese Bank doet er goed aan haar beleid aan te passen en meer toe te snijden naar regionale omstandigheden.