Tweede Kamer der Staten Generaal

Kamervoorzitter aan de slag met jongeren "Polderen voor beginners"

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet start vrijdag

29 januari 2010 om 9.30 uur de eerste van in totaal drie bijeenkomsten met studenten van het ROC Mondriaan in Den Haag. "Polderen voor beginners" is een initiatief van de Kamervoorzitter zelf. Hiermee wil ze bij jongeren die voor het eerst mogen stemmen, belangstelling wekken voor de werking van de democratie. Hoe krijg je langs democratische weg iets voor elkaar wat je graag wilt, wat je belangrijk vindt? Om die vraag draait het bij "Polderen voor beginners'.

Gedurende de bijeenkomsten die Gerdi Verbeet leidt ervaren de leerlingen hoe democratie werkt en gaan ze zelf aan de slag. Ze maken een plan, gaan op zoek naar argumenten, zoeken medestanders en proberen tegenstanders met argumenten te overtuigen. De studenten leren dat je rekening moet houden met anderen, dat je zaken voor elkaar krijgt, soms samen met anderen, soms strijdend tegen anderen. Maar wel altijd binnen de democratische spelregels. De studenten doen dit aan de hand van een lesbrief getiteld: "Politiek maak je zelf".

De studenten gaan aan het werk met het thema "sport en gezondheid". De studenten die meedoen aan het project komen uit drie verschillende leerrichtingen van het ROC Mondriaan: Techniek & ICT, Zorg & Welzijn en Toerisme. De tweede en derde bijeenkomst vinden respectievelijk op 12 en 19 februari 2010 plaats. De slotdag op 19 februari wordt georganiseerd in het Tweede Kamergebouw.