Gemeente Nijmegen

Opening Centra voor Jeugd en Gezin in Noord en Hatert

27/01/2010

De komende weken openen de eerste twee Nijmeegse vestigingen van het Centrum voor Jeugd en Gezin hun deuren: op vrijdag 29 januari in Nijmegen-Noord en vrijdag 5 februari in Hatert. Iedereen is welkom bij de feestelijke openingsactiviteiten. Kinderen, jongeren én ouders uit de wijk kunnen voortaan in het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht voor informatie, cursussen, hulp en advies bij het opgroeien en opvoeden.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor kleine en grote vragen over de opvoeding. Zoals een kind dat niet wil slapen of luisteren, ruzie tussen broertjes en zusjes, omgaan met een scheiding, geld of huiswerk, lastige pubers of de combinatie werk en opvoeding. Maar ook gezinnen met grotere (of meerdere) problemen waar zij zelf niet meer uitkomen, kunnen zich melden bij het CJG voor advies en praktische hulp. Het CJG biedt ouders, kinderen en jongeren tot 23 jaar een luisterend oor, tips, opvoedcursussen en thema-avonden. Het is ook een ontmoetingsplek om ervaringen te delen met wijkgenoten. Hatert en Nijmegen-Noord zijn de eerste Nijmeegse vestigingen van het CJG, na 2010 volgen vestigingen in andere stadsdelen.

Op dit moment helpen diverse organisaties en mensen in de stad Nijmeegse gezinnen, zoals consultatiebureaus, maatschappelijk werkers, zorgadviesteams op scholen en welzijns- en jongerenwerkers. Die blijven dat ook in de toekomst doen. Maar als een ouder niet weet waar hij het beste met zijn vraag terecht kan, is het Centrum voor Jeugd en Gezin een laagdrempelig aanspreekpunt dat gezinnen ook direct verder kan helpen. Als het nodig is, zorgt het CJG snel voor passende hulp bij ernstigere problemen. Gezinnen worden niet doorverwezen van de ene organisatie naar de andere. Binnen het CJG wordt gezorgd dat alle benodigde hulp van de juiste organisaties* beschikbaar komt en dat er één aanspreekpunt is voor vragen daarover.

De opening van beide vestigingen wordt op vrijdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur gevierd: in Noord op 29 januari (bij het CJG in De Ster) en in Hatert op 5 februari (in het wijkcentrum) . Iedereen is welkom. Op het programma staat `Opvoeden doe je niet alleen': theater met Hakim en Nijmeegse Annie. Verder geven de CJG-medewerkers antwoord op opvoedingsvragen die de wijk bezighouden en is wethouder Lenie Scholten er voor de officiële opening. Gelijktijdig is er een programma voor de jeugd, met streetdance, disco en rapper S7N.

CJG Noord is gevestigd in voorzieningenhart De Ster in Lent, in Hatert in basisschool De Klumpert. Elke ochtend van 8.30 tot 9.30 uur is er een inloopspreekuur. Ouders en kinderen kunnen ook via e-mail en telefonisch vragen stellen (elke dag tijdens kantoortijden en van maandag t/m donderdag `s avonds tussen 19.00 en 22.00 uur). Verder staat op de nieuwe website www.cjgnijmegen.nl (online vanaf 29 januari) opvoedinformatie over allerlei onderwerpen. En van maandag tot en met donderdag tussen 19.00 - 22.00 uur kunnen bezoekers van www.cjgnijmegen.nl chatten met een medewerker van het CJG.


* In het Centrum voor Jeugd en Gezin werken verschillende organisaties samen, waaronder de gemeente Nijmegen, KION, GGD Regio Nijmegen, Bureau Jeugdzorg, Tandem Welzijn, NIM Maatschappelijk Werk, MEE Gelderse Poort, Inter-lokaal, ROC Nijmegen en de scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

De oprichting van het CJG in Hatert is voor een groot deel gefinancierd door de woningcorporaties WoonGenoot, Portaal en Talis in het kader van het project `Hou van Hatert'. Hierin werken de corporaties samen met de maatschappelijke organisaties, de gemeente en bewoners aan de aanpak van de problemen in de krachtwijk Hatert.