Gemeente Delfzijl

Zetel in de buitenlucht markeert borgterrein in Farmsum

Op vrijdag 29 januari onthult wethouder Thea van der Veen de laatste banier waarmee het borgterrein van het âHuis te Farmsumâ is aangegeven.

Kinderen van de scholen Ripperdaborg en Rengersborg gaan in Middeleeuwse kledij met een verhalenverteller langs het borgterrein en komen bij de plek waar vroeger de borgtuin lag, nu aan de Hogelandsterweg. Op deze plaats staat de laatste banier.

Â

âHuis te Farmsumâ heeft gestaan op de plaats waar nu de Borgweg ligt en de scholen Ripperdaborg en Rengersborg. De namen van deze scholen weerspiegelen de geschiedenis van de borgeigenaren, de families Ripperda en Rengers.

Â

Deze zevende banier completeert het geheel van banieren die het terrein markeren en daarnaast een tijdlijn aangeven. De eerste banier sluit het tijdperk tot 1271 af, de periode die met de bouw van een steenhuis op deze plaats is afgesloten. De tweede banier overbrugt de periode van 1271 tot 1400, afsluitend met de brand die het eerste steenhuis verwoestte. De derde banier symboliseert de periode waarin de borg Huis te Farmsum zich als borg ontwikkelt. De vierde periode eindigt met de afbraak van de borg in 1811. De vijfde staat voor de periode dat het borgterrein wordt afgegraven. Banier zes geeft de periode van 1882 tot nu aan, waarin het terrein allerlei nieuwe functies herbergt. De laatste banier die op 29 januari wordt onthuld, staat voor de toekomst. De zetel in de buitenlucht (exedra) biedt een plekje om over het verleden en heden uit te kijken.

Â

Het terrein heeft een grote cultuurhistorische waarde. Met de banieren kunnen inwoners en bezoekers zich een beeld vormen van hoe het vroeger is geweest.