Gemeente Zoetermeer

Presentatie boek Edo Haan 'Vijftig jaar in de groei'

Zoetermeer is een prachtig boek rijker met als titel Vijftig jaar in de groei - De Zoetermeerse politiek 1960-2010. Een boek over hoe het politieke bestuur in Zoetermeer vijftig jaar lang bezig is geweest om een snel groeiende stad neer te zetten waar bewoners gelukkig zijn. Wethouder Edo Haan stelde het boek samen met hulp van collegeleden uit verschillende partijen en verschillende collegeperioden. Zij schreven de hoofdstukken over hun eigen periode en geven hierin antwoord op de vraag waar de politieke discussie in die tijd over gingen en waar de colleges zich het meest mee bezighielden. Vrijdagmiddag 29 januari 2010 reikt Edo Haan het eerste exemplaar van het boek uit aan een aantal oud bestuurders van de gemeente. Het boek is vanaf maandag voor EUR 24,90 te koop in de publiekshal van het stadhuis en in een aantal Zoetermeerse boekhandels.

In het boek geeft Edo Haan een kijkje in de politieke ontwikkelingen rond vijftig jaar bouwen. Hoe is de politiek erin geslaagd om planmatig een groot en prettig Zoetermeer te laten ontstaan. Hoe lukte het de gemeenteraad en het college in al die jaren om Zoetermeer zo te laten groeien; van een dorp van 8000 inwoners naar de derde stad van Zuid Holland met meer dan 121.000 mensen. "De verhalen lezend," zo verteld hij in zijn voorwoord, "kan gesteld worden dat de Zoetermeerse politiek al vijftig jaar naast hoffelijk zeker ook zeer levendig is; never a dull moment; noch voor de collegeleden noch voor raadsleden! Dat moet ook wel in zo'n groeiende en bloeiende stad waar je gewoonweg gelukkig kunt zijn."

In 1962 krijgt Zoetermeer de opdracht om uit te groeien tot een stad met meer dan 100.000 inwoners. Deze opdracht wordt uitgewerkt in plannen voor vier wijken van elk 25.000 inwoners. In 1966 worden de eerste plannen zichtbaar met de bouw van Palenstein. Vijftig jaar later telt de stad meer dan 121.000 inwoners verdeeld over zes wijken. Gedeelten van het oude Dorp en Palenstein worden alweer herontwikkeld.

Over drie jaar stopt de groei van Zoetermeer. De laatste wijk Oosterheem is dan klaar. De cirkel van vijftig jaar bouwen en groeien is dan rond. In al die jaren beheerst de forse groei en het bouwen niet alleen de stad, maar ook de Zoetermeerse politiek. Iedere tien jaar kwam er een nieuwe wijk bij. Ieder jaar duizend nieuwe huizen en dat vijftig jaar lang. Uit onderzoeken blijkt dat de bewoners, ook al schreeuwen ze dat niet van de daken, naar volle tevredenheid in Zoetermeer wonen.