Gemeente Echt-Susteren


Bezoek basisschool De Horst aan tentoonstelling âOorlogsherinneringenâ

Op dinsdag 19 januari jl. hebben 36 leerlingen van de basisschool De Horst uit Schilberg-Pey een bezoek gebracht aan de tentoonstelling âOorlogsherinneringenâ in het Cultureel Centrum de Plats in Echt.

Â

De bezichtiging vond plaats als onderdeel van het educatief programma voor de basisscholen, dat aan deze expositie op de 2e verdieping van het Cultureel Centrum verbonden is. Tijdens hun bezoek kregen de kinderen van Roy Pfennings en Wil Ramakers een uitgebreide toelichting op het oorlogsgebeuren op het grondgebied van de huidige gemeente Echt-Susteren, zoals dat plaatsvond in het najaar van 1944 en in januari 1945. Deze twee deskundigen wisten hun kennis van de oorlogsgeschiedenis begrijpelijk over te brengen op de kinderen en maakten daarbij dankbaar gebruik van fotoâs op een groot TV-scherm in de expositieruimte. Â

Met veel vragen en opmerkingen lieten de kinderen duidelijk blijken erg geïnteresseerd te zijn. Aan het einde van de voordracht waren zij ook enthousiast over de mogelijkheid, om het meegebrachte klein militair materieel van de gastleraren eens van kortbij te kunnen bekijken en uitleg te krijgen. Menig uitrustingsstuk moest gepast en aangetrokken worden.

Â

Winnende poster
Als afsluiting van de bijeenkomst kregen de leerlingen van de groep De Buizerds van het museum te horen, dat ze als cadeau voor hun prijswinnende poster een reisje naar het Liberty Park in Overloon aangeboden krijgen. Hun tekening siert zowel de uitnodiging, de folder als de grote aanplakbiljetten van de tentoonstelling. Er kan worden teruggeblikt op een succesvolle groepsactiviteit voor deze kinderen. De scholenbezoeken, waaraan in totaal ruim 600 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Echt-Susteren deelnemen, gaan verder op 9 februari met bezoeken van de basisscholen Angela uit Echt en Burgemeester Willeme uit Nieuwstadt.

Â

Zondagopening Â
Â
Â
De expositie is vanaf 24 januari ook op zondag geopend en wel van 13.00 tot 17.00 uur. Er wordt dan de mogelijkheid geboden een korte rondleiding door de tentoonstelling te krijgen, met uitleg over de oorlogsgeschiedenis van Echt-Susteren en in het bijzonder de evacuatie en bevrijding. De entree is gratis. Op carnavalszondag is er geen mogelijkheid tot een bezoek.