TMA-seminar over het bijstaan van bedrijven in nood

29/01/2010 10:00

BDO CampsObers Holding BV

TMA-seminar over het bijstaan van bedrijven in nood:

Succesfactoren financiële herstructurering en turnaround

Onder aanwezigheid van 130 professionals op het gebied van turnaround hebben onderzoekers Dolf Bruin Slot en Joost de Haas deze week tijdens een seminar in Amsterdam hun bevindingen gepresenteerd met betrekking tot financiële herstructurering en turnaround. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Turnaround Management Association, kortweg TMA.

Dolf Bruin Slot heeft als consultant vanuit de praktijk actuele ontwikkelingen toegelicht. Joost de Haas is hoogleraar en deskundig op het gebied van turnarounds en heeft het onderwerp vanuit een theoretisch kader belicht.

Actuele ontwikkelingen

Uit het praktijkverhaal van Dolf Bruin Slot kwam naar voren dat financieringen van enige omvang worden gefinancierd middels een zogenaamd syndicaat. Dit brengt specifieke vraagstukken met zich mee. Het leidt tot een formeel proces waarbij de banken het liefst ineens alles willen oplossen. Het is duidelijk merkbaar dat banken nu anders financieren. Ze zijn terughoudender, hebben hun afdelingen Bijzonder beheer enorm uitgebreid en eisen meer eigen kapitaal dan voorheen. Ook zijn banken steeds meer in voor het ruilen van hun vordering tegen eigen vermogen. Debt-equity-swap heet dat.

Bij internationale syndicaten spelen cultuurverschillen ook een grote rol. Het is opvallend dat veel bedrijven onvoorbereid op hun bank(syndicaat) afstappen, met de verwachting dat de bank(en) de oplossing zullen bieden voor hun financiële problemen. Dit met alle negatieve gevolgen van dien. Goede voorbereiding is hier echt het halve werk.

Oorzaken van een crisis

Hoogleraar Joost de Haas gaf aan dat de drie belangrijkste oorzaken van een crisis in een bedrijf, management, management en management zijn. Externe factoren leggen alleen bloot wat al niet goed was in een bedrijf. Het management blijft verantwoordelijk en had tijdig moeten reageren. Het belangrijkste is dan ook het overwinnen van de ontkenning.

De belangrijkste criteria voor een succesvolle turnaround zijn: de oorzaak vinden en aanpakken, snelheid van handelen en cash. Alléén herfinancieren is nooit de gehele oplossing. De belangrijkste redenen om niet met een bedrijf in zee te gaan in zware tijden zijn volgens hoogleraar Joost de Haas: een slecht marktperspectief, onduidelijkheid over de redenen waarom het bedrijf goed kan presteren en afwezigheid van integriteit.

Verder onderzoek naar turnaround

Tot slot is Joost de Haas ingegaan op de vraag waaraan een goede aanpak van een turnaround dient te voldoen. Hiernaar wordt onderzoek gestart, maar de volgende vier pijlers zijn van belang en vormen de basis voor onderzoek. Eén: hoe is de contractuele relatie van het bedrijf met haar stakeholders en wie heeft welke rechten? Twee: heeft iedereen wel gelijke informatie en hoe beïnvloed je dat? Drie: wat zijn de kosten van management en hoe gedraagt het management zich? En vier: in welke fase van verval zit het bedrijf, want dat bepaalt met name de aanpak en het belang van de vorige pijlers.

Missie TMA Nederland

TMA Nederland is een organisatie van en voor professionals die zich vanuit verschillende vakgebieden gespecialiseerd hebben in het begeleiden van bedrijven in nood. Aangesloten zijn onder andere interim managers, bedrijfsadviseurs, financiers, investeerders, insolventie juristen, kredietverzekeraars en bedrijfstaxateurs. TMA Nederland is voortgekomen uit de Turnaround Finance Group, een netwerk van turnaround professionals en aangesloten bij TMA International, dat wereldwijd 9000 leden heeft.