Scania


donderdag 28 januari 2010 10:11

Nieuwe Gemeentevoertuigen Amstelveen zijn Scania EEVâs

Breda, 28 januari 2010 â De Gemeente Amstelveen heeft de laatste twee voertuigen uit een totale order van zeven nieuwe Scaniaâs in ontvangst genomen.
Vergroot foto

Alle voertuigen zijn voorzien van Scaniaâs EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicle) motoren. Steeds meer gemeenten in Nederland houden bij hun investeringen rekening met de strengste milieunorm. Met de aanschaf van de nieuwe Scaniaâs kan de Gemeente Amstelveen de komende jaren vooruit, aangezien de EEV milieunorm nog niet verplicht is gesteld.
Â
De Scania EEV motoren scoren zeer goed op factoren als betrouwbaarheid, emissiewaarde en zuinigheid en zijn bovendien erg stil. Steeds vaker wordt in verband met de stedelijke milieuzones en toenemende bewustwording voor EEV motoren gekozen. Met deze keuze wordt bereikt dat er boven de huidige wettelijke Euro 5 milieunorm is aangekocht. Deze hogere milieu-eis stond dan ook hoog op de wensenlijst van de Gemeente Amstelveen bij de aanschaf van deze nieuwe gemeentelijke voertuigen. Alle zeven nieuwe voertuigen voldoen aan de EEV norm met als bijkomend voordeel dat dit zonder AdBlue als toevoeging aan de brandstof wordt bereikt.

Vijf van de nieuwe Scaniaâs zijn van het type P 280DB 6x2*4MNA met een Translift E-Maxx zijlader opbouw voorzien van een dubbele kam (voor het ledigen van één 4-wiel container of twee 2-wiel containers) en een enkele grabber (voor het ledigen van één 2-wiel container). Verder zijn de voertuigen uitgevoerd met een Translift IES afzetsysteem waardoor het mogelijk is om, zodra de afzetcontainer van het voertuig vol is, een lege afzetcontainer op het voertuig te plaatsen. Deze optie maakt een efficiënte inzameling mogelijk. Een noviteit is dat twee van deze nieuwe zijladervoertuigen zijn uitgerust met een geïntrigeerde wasinstallatie die de afvalcontainers direct na het ledigen inwendig kunnen wassen. Deze wasinstallatie is ontwikkeld in samenwerking met Amstelveen en translift en geleverd door Bekker-Lagram uit Waalwijk.

De twee andere Scaniaâs zijn uitgevoerd met een triple as constructie. Deze voertuigen zijn beide uitgerust met een haakarmsysteem opbouw, waarvan één voorzien is van een 24-tons auto laadkraan. Eén voertuig zal hoofdzakelijk worden ingezet voor het transporteren van o.a. puin en andere afvalcontainers en het andere voertuig zal ingezet gaan worden voor de inzameling van glasafval. Beide opbouwen zijn geleverd door Gargotec, leverancier van o.a HIAB auto laad kranen. De nieuwe voertuigen zijn afgeleverd door de Scania vestiging in Uithoorn.Â
EEV