CDA

Onderzoek geïmporteerde kweekvis noodzakelijk.
vrijdag 29 januari 2010
De Europese Commissie start een onderzoek naar de productieomstandigheden van import kweekvis, zoals pangasius. Dit na vragen van CDA-Europarlementariër Esther de Lange (volksgezondheid) naar aanleiding van rapporten over arseen in het kweekwater en de aanwezigheid in het visvoer van chemische bestrijdingsmiddelen tegen onder andere schimmels.

Esther de Lange: "Er bereiken ons steeds meer berichten dat er arseen in het water voorkomt en dat er bestrijdingsmiddelen in het visvoer zit. Dit is niet alleen slecht voor de mensen ter plekke, maar mogelijk ook voor de volksgezondheid in bijvoorbeeld Nederland. Producten die geïmporteerd worden van buiten de EU moeten simpelweg aan dezelfde strenge productie- en kwaliteitseisen voldoen als de producten die uit de EU afkomstig zijn. Dat is nodig voor een eerlijke markt en is ook eerlijk tegenover consumenten."

Nu is import kweekvis veel goedkoper dan Europese witte vis. Pangasius-filet komt bijvoorbeeld uit Vietnam en kost in de winkel nog geen 13 euro per kilo, terwijl Europese kabeljauwfilet bijna 20 euro kost per kilo. De Europese Commissie heeft Esther de Lange toegezegd te onderzoeken of de geïmporteerde kweekvis dergelijke stoffen bevat. Mocht dit het geval zijn, is de Commissie bevoegd producten die een gevaar opleveren voor de volksgezondheid te weren.