CDA

Q koorts: Europa moet ruimingen in toekomst voorkomen. vrijdag 29 januari 2010
CDA-Europarlementariƫr Esther de Lange heeft de Europese Commissie gevraagd hoe die zich in de toekomst kan inzetten om ruimingen in het kader van dierziekten zoals de Q-koorts te voorkomen. "Na de MKZ-crisis worden de boeren bij de Q-koorts wederom geconfronteerd met de dramatische ruimingen. Een vaccin bestaat, en ik vind het dan ook zeer pijnlijk dat er geen vaccinatie plaats vindt. Dit leed voor mens en dier zou, als dat mogelijk is, absoluut voorkomen moeten worden", aldus De Lange. Ze heeft de Europese Commissie dan ook gevraagd in hoeverre vaccinatie volgens hen ingezet kan worden ter bestrijding van de Q-koorts.

"Europa heeft een rol bij deze grensoverschrijdende dierziekten. Ik hoop dan ook dat de net ingestelde evaluatiecommissie Q-koorts, de Commissie van Dijk, in haar aanbevelingen ook de Europese component mee zal nemen".

In Europa werden tijdens de MKZ-crisis van 2001 meer dan 1 miljoen (veelal gezonde) dieren geruimd en ook nu worden er bij de Q-koorts weer vele duizenden dieren ter bestrijding van de ziekte geruimd. Naast de vraag over mogelijke vaccinatie en het voorkomen van ruimingen bij alternatieve bestrijdingsmogelijkheden heeft Esther de Lange ook gevraagd of de Europese Commissie tegemoet kan komen in de kosten van de vaccinatie, ruiming en overige inkomstendervingen.