CNV Onderwijs

29 januari 2010

Verbetering voor BWOO-ers met loonsuppletie

Categorie: Algemeen nieuws, Werkloosheid

Mensen met een BWOO-uitkering, de oude werkloosheidsuitkering in het primair onderwijs, ontvangen met ingang van 2010 geen aparte uitkeringen meer in december. Tot nu toe ontvingen zij in die maand een eindejaarsuitkering van -in 2009- 4,65%. Ook kregen zij dan een extra bedrag in verband met de uitkering in het kader van de dag van de leraar (in 2009 EUR140,- bij een volledige uitkering).

Voor BWOO-ers met loonsuppletie werkte deze systematiek van aparte uitkeringen erg nadelig uit. Hoe hoger deze uitkeringen, des te lager viel het bedrag van de loonsuppletie uit. Sommigen raakten hun loonsuppletie hierdoor zelfs volledig kwijt. CNV Onderwijs probeerde OCW er al jarenlang van te overtuigen dat er een andere systematiek moest komen. Dit is eindelijk gelukt. Vanaf 2010 verdwijnen de aparte uitkeringen en wordt in plaats daarvan (de grondslag voor) de maandelijkse BWOO-uitkering met 4,78% verhoogd. Dit wordt vermoedelijk al in februari geëffectueerd, met een nabetaling over januari. De verhoging van het maandbedrag leidt ook tot een hogere vakantie-uitkering in de maand mei.

Door de hogere uitkeringsgrondslag gaan de "BWOO-ers" met loonsuppletie vanaf nu ten volle profiteren van de in het verleden gemaakte cao-afspraken over (verhoging van) de eindejaarsuitkering en andere uitkeringen. Zij krijgen met ingang van 2010 weer meer loonsuppletie of gaan die weer opnieuw ontvangen. Ook van toekomstige afspraken zullen zij door de nieuwe systematiek volledig profijt hebben.

Voor "BWOO-ers" zonder loonsuppletie is de wijziging vrijwel neutraal. Voordeeltje is voor hen wel dat het geld voortaan verspreid over het jaar wordt ontvangen in plaats van het hele bedrag pas in december.

Mensen met een BBWO-uitkering, de nieuwe werkloosheidsuitkering in het primair onderwijs, vielen altijd al onder de systematiek die nu ook voor de BWOO-ers gaat gelden.

---