BVPP en andere bonden bereiken principeakkoord CAO TNT

29/01/2010 11:10

BVPP

Na lange tijd van onderhandelingen en een periode van onzekerheid voor medewerkers, hebben de BVPP en andere vakorganisaties met de bedrijfsleiding van TNT gisteren een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor TNT en een nieuw Sociaal plan. Dit brengt met zich mee dat TNT de komende jaren ingrijpend gaat reorganiseren, wat een groot verlies aan arbeidsplaatsen tot gevolg kan hebben. De BVPP betreurt de ontslagen die zullen vallen, maar zal net zoals de andere vakorganisaties dit principeakkoord met een positief advies aan hun (kader)leden voorleggen. De hoofdlijnen van het akkoord zijn als volgt:

CAO TNT

De looptijd van de nieuwe cao is tot 1 januari 2012, waarin de salarissen per 1 januari 2010 worden verhoogd met 0,7% , per 1 januari 2011 opnieuw worden verhoogd met 1% en tot slot per 1 oktober 2011 met 0,2% zullen stijgen.

Voor de onderdelen TNT Pakketservice, Transport, Express Nederland, ERN, Innight en Head Office geldt een looptijd tot 1 april 2010. Voor hen geldt alleen de eerste salarisverhoging, omdat voor deze onderdelen binnenkort wordt gestart met onderhandelingen over een eigen cao.

Sociaal plan

Het sociaal plan loopt tot 1 januari 2013 en geldt voor iedereen die nu valt onder de cao TNT. Het sociaal plan bevat verschillende (financiële) maatregelen om medewerkers te stimuleren het bedrijf te verlaten en te ondersteunen wanneer zij in aanmerking komen voor ontslag.

Zo is er een bemiddelingstermijn afgesproken van 12 maanden en kan er een mobiliteitsbudget worden toegepast om overcompleetheid te voorkomen. Het mobiliteitsbudget varieert van minimaal 3 tot maximaal 16-30 maandsalarissen (afhankelijk van leeftijd en dienstjaren). Hierbij wordt er speciaal rekening gehouden met de arbeidsmarktpositie van oudere werknemers. Tevens is er een eenmalige uitkering bij het einde van de dienstbetrekking afgesproken, waarbij het aantal dienstjaren X het maandsalaris X 0.8 geldt.

Cao voor postbezorgers en cao voor zaterdagbestellers

Na de raadpleging van de leden ten aanzien van de cao TNT, zal worden gestart met de onderhandelingen over bovengenoemde cao's.

De detailuitwerking van zowel het sociaal plan als de cao zijn te vinden op www.bvpp.nl