Gemeente Leidschendam-Voorburg


Gratis onderhoudsinspecties voor monumenteneigenaren

29 januari 2010 - Op woensdag 27 januari vond aan de Herenstraat 13 in Voorburg de inspectie van de monumentenwacht plaats. Wethouder Marcel Houtzager (monumenten) en de heer Andries Ponsteen, directeur monumentenwacht en erfgoedhuis Zuid-Holland gingen voor deze gratis service voor eigenaren eensgezind de ladder op.

Wethouder Houtzager inspecteert vanaf de trap Om eigenaren van monumenten verder tegemoet te komen in het onderhoud van hun huis heeft de gemeenteraad in 2008 geld beschikbaar gesteld. Het college heeft dit budget ingezet om een overeenkomst te sluiten met de monumentenwacht van het erfgoedhuis Zuid-Holland. De monumentenwacht levert na inspectie van de bouwkundige staat van een monument een onderhoudsadvies af. De bevindingen worden vastgelegd in een onafhankelijk rapport. Dit geeft een overzicht van de verwachte werkzaamheden. Indien noodzakelijk voeren
ze ter plekke ook kleine reparaties uit.

Alle eigenaren van rijks- en gemeentelijke monumenten hebben in 2009 gratis een driejarig abonnement op de diensten van de monumentenwacht aangeboden gekregen, aangevuld met twee bouwkundige inspecties. Inmiddels maken veel eigenaren al gebruik van deze regeling. De gemeente krijgt ook een afschrift van het bouwkundige rapport. Zij gebruikt dit om een nauwkeurig beeld te krijgen van de grootte van de restauratiebehoefte in de komende jaren. Dat is belangrijk, omdat de gemeente haar subsidiebeleid daarop aan kan passen. Immers; cultuurhistorie blijft één van haar speerpunten.