Principeakkoord cao en sociaal plan TNT

29/01/2010 11:49

ABVAKABO FNV

De vakbonden Abvakabo FNV, BVPP, CNV Publieke Zaak en VPP hebben vannacht met TNT een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao en een nieuw Sociaal plan. De bonden en TNT hebben rekening gehouden met de uitkomst van het cao-referendum van afgelopen najaar: geen bereidheid om arbeidsvoorwaarden in te leveren in ruil voor afspraken over werkgelegenheid.

De cao-afspraken die vannacht zijn gemaakt, bevatten dan ook geen enkele verslechtering. Er is een structurele loonsverhoging van 0,7 % per 1 januari 2010 afgesproken en een verhoging van 1% per 1 januari 2011 en 0,2 %per 1 oktober 2011. Daarnaast biedt het sociaal plan een evenwichtige mix van vertrekbevorderende maatregelen, afspraken over werk naar werk en uitkering bij ontslag. De te verwachten gedwongen ontslagen worden met dit akkoord echter niet voorkomen.

TNT kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan, waarbij 11.000 banen geschrapt zouden worden. In maart 2009 kwamen de bonden en TNT tot een principeakkoord waarin in ruil voor een inkomensdaling, een garantie tegen gedwongen ontslagen werd opgenomen. De leden wezen dit voorstel in april met een meerderheid af. Na een cao-referendum afgelopen najaar startten de onderhandelingen opnieuw. Binnenkort volgt een ledenraadpleging over het huidige principeakkoord voor de cao en het sociaal plan, die tot 15 maart zal lopen.