Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 29 januari 2010

Kenmerk 017

SMS-dienst slaat aan in Amsterdam Onterecht geweigerd bij de deur? Meld per sms! KLACHT 020 naar 3669

De SMS-dienst KLACHT (SPATIE) 020 NAAR 3669 is een welkome aanvulling in het Amsterdamse nachtleven. Jong en oud maakt gebruikt van de sms-service. Dat bericht het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam. Na twee weekeinden zijn er 20 meldingen binnengekomen waarvan 10 in behandeling zijn genomen. Tot nog toe kwamen er 30 meldingen per jaar binnen. De Sms-dienst stelt jongeren in staat een sms melding te sturen als ze onterecht of om onduidelijke redenen zijn geweigerd bij een uitgaansgelegenheid. De SMS-dienst zal vanaf maandag op Funx radio in spotjes onder de aandacht van de jongeren worden gebracht. Ook zal wethouder Ossel op 6 februari een flyeractie starten op het Rembrandtsplein in Amsterdam.

Volgens wethouder Freek Ossel (diversiteit) is de sms-campagne een zaak van lange adem:" Uiteindelijk gaat het erom dat jongeren vrij en blij moeten kunnen uitgaan wanneer zij zich gewoon gedragen aan de deur. Zolang jongeren het gevoel blijven houden dat zij onterecht worden geweigerd zullen wij dit soort campagnes moeten blijven voeren." De SMS-service is onderdeel van een breder aanpak van discriminatie in het uitgaansleven. "Als het om uitgaan in de stad gaat wil ik weten waar en wanneer jongeren onterecht worden geweigerd", aldus de wethouder. "We willen de drempel om dit te melden verlagen via deze sms-dienst."

Met de muziekclip Members Only, is de SMS-campagne op TMF gelanceerd. In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft jongerencentrum Argan de muziekclip gemaakt. Rapper en DJ Casa Connect, (bekend van onder andere I'm from Holland en de soundtrack van Shouf Shouf Habibi) rapt in Members Only over hoe het is om ten onterechte geweigerd te worden. Rapper Salah Edin en MC Big Ed vervullen een speciale rol in de clip Members Only, met de Fouradi's als special guests.

De clip is dit weekend te zien op MTNL en zaterdagavond op AT5. Members Only is inmiddels ook te zien op Youtube.

Veel jongeren zeggen dat ze geweigerd worden bij clubs, maar jongeren melden dit niet bij het Panel Deurbeleid Amsterdam of bij het Meldpunt Discriminatie. Als ze dat wel doen kunnen de gemeente, de politie en de horeca de discriminatie aan de deur beter aanpakken. In het Panel Deurbeleid werken Koninklijke Horeca Nederland, de gemeente politie ,het Meldpunt Discriminatie Amsterdam en jongerenorganisaties er aan om de deurregels transparant te maken. De horecaondernemers die zich aansluiten bij het Panel dragen daardoor bij aan een veilig en respectvol uitgaansklimaat. Onterecht geweigerd bij de deur? Sms KLACHT 020 naar 3669.

.




29 januari 2010 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 047 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Pb-017



Gemeente Amsterdam