Gemeente Boekel


Inzameling snoeihout in het buitengebied

In de meeste gemeenten in het Land van Cuijk en Boekel wordt een algeheel stookverbod ingevoerd en in plaats daarvan wordt het snoeihout aan huis ingezameld. In uw gemeente is aan een aantal inwoners reeds een stookontheffing verleend. Echter vragen wij dringend uw medewerking om uw snoeihout ter inzameling, zoals hieronder beschreven, aan te bieden in plaats van op te stoken. In het voorjaar van 2010 (tussen 22 februari en 19 maart) wordt in het buitengebied snoeihout ingezameld. Dit gebeurt dit jaar één keer, in het voorjaar.

Afvalinzameling.JPG In de gemeenten Mill en Sint Hubert en gemeente Sint Anthonis heeft voor de inzameling van snoeihout in 2009 een proefproject plaatsgevonden. Dat proefproject is geslaagd en daarom wordt het nu doorgevoerd in het hele Land van Cuijk en Boekel.

Wat
Het gaat om snoeihout afkomstig uit onderhoud van landschapselementen en van particuliere tuinen in het buitengebied. Een landschapselement is een beplanting in een landelijke omgeving die bestaat uit inheemse boom- en struiksoorten. Deze beplanting is bijvoorbeeld een houtwal, een houtsingel, een bomenrij langs landbouwgronden of een hoogstamfruitboomgaard. Naaldhout is niet geschikt om te verwerken en wordt niet ingezameld. Het snoeihout dat niet door de inzamelaar wordt geaccepteerd, kunt u aanbieden bij de milieustraat in Haps.

Werkwijze
Inwoners van het Land van Cuijk en Boekel die de afgelopen jaren van de gemeente een stookontheffing hebben ontvangen, krijgen een brief met informatie en een aanmeldingsformulier thuis gestuurd. Wij vragen u zoveel mogelijk gebruik te maken van het digitale aanmeldformulier. Deze is te vinden op de website van de Bestuurscommissie Afvalinzameling â www.afval.rmb.nl. U kunt contact opnemen met het RMB (Afvalinfolijn: 0485 - 338 352) om een aanmeldingsformulier op te vragen, wanneer u niet in de gelegenheid bent zich digitaal aan te melden. Het aanmeldingsformulier dient volledig ingevuld uiterlijk vrijdag 12 februari 2010 geretourneerd te worden aan het RMB.

Voorwaarden
Alleen als het hout aan onderstaande kwaliteitseisen voldoet, kan het gebruikt worden voor het opwekken van duurzame energie. Daarom dient het snoeihout aan de volgende voorwaarden te voldoen:


- het hout is afkomstig van onderhoud aan erf- of landschappelijke beplantingen (landschapselementen); dus geen snoeihout afkomstig van boomkwekerijen, fruittelers e.d., omdat dit bedrijfsafval betreft
- het hout is afkomstig uit het buitengebied van de gemeenten in het Land van Cuijk en Boekel;
dus buiten de bebouwde kommen van de kernen, waarbij de plaats van de borden âbebouwde komâ bepalend zijn

- het is uitsluitend schoon snoeihout zonder blad. Coniferen, bladhoudende takken, naaldhout, boomstronken, timmerhout, e.d. worden niet geaccepteerd

- aan het hout mag geen zand/grond zitten

- het snoeihout moet op een grote hoop aangeboden worden (géén meerdere losse hopen of een dijk van snoeihout, maar zoveel mogelijk één grote berg/hoop maken)

- het hout mag maximaal 6 meter vanaf een verharde weg op een hoop liggen, zodat het geladen kan worden; echter wel op eigen perceel en niet op openbaar terrein

- de houthoop moet via een verharde weg goed bereikbaar zijn voor een vrachtauto met kraan (denk aan bomen en andere obstakels die in de weg kunnen staan)

- het snoeihout mag maximaal drie weken voor het ophalen op een hoop gelegd worden; dit dient in ieder geval vóór 22 februari te zijn geschied

- de aan te bieden hoeveelheid snoeihout is minimaal 4 m3
- het snoeihout mag maximaal 2,5 meter lang zijn

Â

Aanbieders zijn verantwoordelijk voor het hout tot het moment van ophalen; dus ook voor vervuiling of brandstichting door derden. Wanneer het aangeboden snoeihout niet voldoet aan de voorwaarden kan de inzamelaar u een rode kaart geven waarop de reden van het niet accepteren vermeld staat. In dit geval blijft het hout op het perceel liggen.

U kunt dan:

- zelf voor afvoer van het hout zorgen. Hiervoor zijn in het Land van Cuijk en Boekel zeven minimilieustraten en één milieustraat in Haps. De regels op de (mini)milieustraten blijven dan gewoon van kracht. Voor deze regels kijkt u op www.afval.rmb.nl

- het aangeboden snoeihout alsnog laten ophalen. U betaalt dan eenmalig de voorrijdkosten à ⬠40,00 contant aan de chauffeur die het snoeihout inzamelt.