Ingezonden persbericht


Persbericht:

Stadsherstel doet bijzondere aankopen in Haarlem en Durgerdam

Stadsherstel Amsterdam heeft een aantal bijzondere aankopen gedaan. In Haarlem werd de complete portefeuille van Stadsherstel Haarlem, in totaal zeven panden, overgenomen. Ook is de Bakenesserkerk gekocht van de gemeente Haarlem. Hiermee is het pandenbezit in de provinciehoofdstad in korte tijd uitgebreid naar meer dan twaalf. In Durgerdam is de Kapel, het voormalig raadshuis, overgenomen van Stadsdeel Amsterdam-Noord.

Met de overname van Stadsherstel Haarlem heeft Stadsherstel Amsterdam nu definitief voet aan de grond gezet in Haarlem. Eerder waren al Begijnhof 20 en Spaarne 11 verworven en gerestaureerd.

De Bakenesserkerk is gekocht van de gemeente Haarlem. Stadsherstel zal de kerk geschikt maken voor gebruik door het Bureau Archeologie van de gemeente.

De Bakenesserkerk bevindt zich in het stadsdeel Bakenes, dat ligt tussen de Bakenessergracht en het Spaarne. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw. De toren van de kerk blijft overigens eigendom van de gemeente Haarlem.

Binnenkort, nadat archeologisch onderzoek is verricht, staat ook de restauratie van de voormalige schuilkerk Groot Heiligland 26 in Haarlem op de restauratieplanning van Stadsherstel Amsterdam.

De kapel van Durgerdam, een belangrijk cultuurhistorisch monument uit 1687, is door zijn ligging en omvang de blikvanger van het vissersdorpje aan de oevers van de voormalige Zuiderzee. Het is gebouwd als raadhuis, maar doet nu dienst als woonhuis. Aangezien het stadsdeel niet langer als huisbaas wil optreden, doet zij haar woningbezit stapje voor stapje van de hand. Daar wil men er zeker van zijn dat de zittende huurders goed worden behandeld. Om die reden is de kapel, die restauratie behoeft, nu verkocht aan Stadsherstel, dat in de afgelopen jaren al meer monumentale woonhuizen van het stadsdeel heeft overgenomen en gerestaureerd.

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, kunst en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten.

De bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.

­­­­­­­­­­­­­­­­______________________________________________________________

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht