Vakbonden vragen om interim bestuur abortushulpverlening Amsterdam

29/01/2010 12:34

ABVAKABO FNV

De vakbonden Abvakabo FNV, NU '91, FBZ en CNV Publieke Zaak vinden dat een interim bestuurder de chaos bij de abortushulpverlening in Amsterdam moet aanpakken. De Oosterparkkliniek is verwikkeld in procedures met het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en MR 70 wordt geconfronteerd met een versneld afbouwscenario, ingezet door hetzelfde CVZ. Dit gebeurt allemaal onder leiding van een bestuur dat geen verantwoordelijkheid wil nemen voor het personeel en het behoud van kwaliteit in de hulpverlening.

Het personeel van MR 70 is inmiddels ten einde raad. De kwaliteit van de hulpverlening wordt door de inspectie als zeer goed beoordeeld. Maar de protocollen waarin deze werkwijze is vastgelegd zijn door de voorzitter van het bestuur meegenomen en mogelijk ter hand gesteld van het Slotervaart Ziekenhuis, dat van plan is ook een vergunning voor de abortushulpverlening aan te vragen. Over de toekomst van het personeel blijkt ondertussen geen enkele afspraak gemaakt te kunnen worden.

De bonden vinden dat deze chaos geen dag langer meer kan duren. Er moet een time out komen voor de afbouw van de bestaande abortushulpverlening in Amsterdam. Als er een time out komt, kan een interim bestuurder met een duidelijke opdracht aan de slag om de mogelijkheden tot voortbestaan van de beide klinieken, of een variant waarin sprake is van samengaan of samenwerken, grondig onderzoeken. Pas nadat de uitkomsten hiervan duidelijk zijn kunnen verdere stappen worden gezet. De bonden vinden dat deze interimmer met een ruim mandaat aan de slag moet gaan, waarbij in elk geval het bestuur van MR 70 op het tweede plan moet worden gezet of aftreden. De acties en uitlatingen van dit bestuur staan haaks op een goede toekomst van de abortushulpverlening in Amsterdam en gaan volstrekt voorbij aan de belangen van het betrokken personeel. Dit heeft geleid tot een complete vertrouwensbreuk tussen personeel en bestuur.

De vakbonden roepen het CVZ en het Ministerie van VWS op om actie te ondernemen. Zij moeten garanties geven voor de kwaliteit en toekomst van de abortushulpverlening in Amsterdam. Behoud van de daarin ontwikkelde werkwijze en behoud van het betrokken personeel is daar een onlosmakelijk onderdeel van.