FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Harde afspraken met moederbedrijf Luba inzake Poolse uitzendkrachten E&A

Deze week heeft FNV Bondgenoten harde afspraken gemaakt met Luba Uitzendbureau - het moederbedrijf van uitzendbureau E&A. Dit betekent dat er per direct een einde komt aan de embarmelijke omstandigheden van de Poolse uitzendkrachten die werkzaam zijn bij de distributiecentra van Albert Heijn (AH).

Lex Makkinje, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dit is een klinkend succes dat alleen kon worden behaald door de samenwerking tussen de vaste krachten en de Poolse uitzendkrachten die in de distributiecentra van AH werken. We hebben Luba op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid gewezen en dit heeft geleid tot de erkenning van de rechten van de Poolse werknemers."

Zo is afgesproken dat Luba alle communicatie richting werknemers voortaan centraal belegt. Bovendien zal deze gespeend zijn van dreigementen of intimidaties. De boetes - eufemistisch benoemd als 'administratiekosten' - verdwijnen per direct uit alle contracten en dus ook uit de Poolse voorcontracten. De Poolse werknemers mogen zich vrij vestigen in Nederland en zich dus ook inschrijven in een Nederlandse gemeente. Makkinje: "Het vakbondsrecht en de vrijheid om zich te organiseren, wordt door Luba ook toegekend aan de Polen. En zo hoort het ook."

FNV Bondgenoten zit begin maart weer met Luba om de tafel; tot die tijd houdt de vakbond de situatie van de Poolse uitzendkrachten nauwlettend in de gaten. "De voorlichtingsactie was succesvol", aldus Makkinje. "En sterkt de werknemers dat ze zelf hun rechten kunnen afdwingen. Als vakbond kunnen we nu onze pijlen ook gaan richten op de distributiecentra van andere supermarktketens."

Afgelopen maandag startte FNV Bondgenoten een voorlichtingsactie gericht op de Poolse uitzendkrachten die in de distributiecentra van AH werken. De rechten van de Polen werden door hun werkgever, uitzendbureau E&A, met voeten getreden.

Naar aanleiding hiervan ontvangt FNV Bondgenoten ook reacties van andere bedrijven. Makkinje: "Zo heeft supermarktketen Jumbo laten weten dat er nu binnen het concern wordt gekeken of er dergelijke misstanden bestaan of hebben bestaan, waar zij zich niet bewust van waren. Jumbo zal hier dan zelf een einde aan laten maken. Een reactie die wij van harte ondersteunen."

In het nieuwe nummer van het ledenblad van FNV Bondgenoten DUS, dat afgelopen maandag verscheen, staat een verhaal over de Polen in de AH-distibutiecentra. U kunt het verhaal online lezen via: www.fnvbondgenoten.nl/branches_bedrijven/bedrijven_a_z/ah_distributie/ moderne_slavernij.