Gemeente Castricum

Pont Akersloot kan voorlopig niet varen

De schade aan de pont Akersloot, die 26 januari werd aangevaren, is aanzienlijk. Op 27 januari concludeerde de inspecteur van Verkeer en Waterstaat na inspectie dat de pont door een grondige reparatie weer geschikt kan worden gemaakt voor de vaart. Gemeente Castricum heeft daarop besloten opdracht te geven om de pont te repareren. De reparatie zal ongeveer een week in beslag nemen.

Nieuwe, vrij varende pont

De te repareren kabelveerpont wordt later dit jaar vervangen door een gemotoriseerd veerpont.

De oude kabelveerpont is van 1898. De pont is technisch altijd in goede staat geweest maar mede door de toenemende drukte op het Noord-Hollands kanaal leidt de kabel, waarmee de pont wordt overgezet, de laatste jaren tot incidenten.

De nieuwe, vrij varende, gemotoriseerde veerpont moet hieraan een einde maken en bijdragen aan meer veiligheid en een betere continuïteit. De nieuwe veerpont heeft ook een grotere overzetcapaciteit. Door de nieuwe aanmeerconstructie zal de veiligheid verbeteren, omdat op- en afrijdend verkeer via het parkeerterrein verloopt in plaats van de openbare weg.

Â

Niet wachten

Toch wil de gemeente niet wachten tot de nieuwe pont de overzetdienst kan overnemen. Dat zou leiden tot teveel problemen voor de passagiers die nu van de pont gebruikmaken. Daarom heeft de gemeente vandaag besloten opdracht te geven voor reparatie van de pont. Hoe lang de reparatie exact gaat duren is nog onduidelijk, maar de verwachting is dat dat minstens een week in beslag gaat nemen. De inspecteur van Verkeer en Waterstaat moet de pont dan eerst nog keuren voordat hij weer in de vaart kan worden genomen.

Pontveer Akersloot opnieuw aangevaren