Gemeente Smallingerland


Fietsdiefstal meer dan 25% gedaald

Het aantal gestolen fietsen in Smallingerland is in 2009 sterk gedaald ten opzichte van het jaar 2008. In 2008 werden er 475 fietsen gestolen, in 2009 is dit aantal teruggebracht naar 354 stuks, wat een afname is van meer dan 25%. Dit blijkt uit het aantal aangiften bij bij politie.

Een verklaring voor deze daling is onder andere de inzet van een lokfiets door de politie. Ook de structurele fietsgraveeracties, extra toezicht op plekken waar veel fietsen worden gestolen en de bewaakte stallingen zijn middelen die geholpen hebben om fietsdiefstal tegen gaan.
De inzet van de lokfiets bleek erg succesvol, vooral omdat hiermee de pakkans veel groter wordt!
Er wordt ook regelmatig gecontroleerd of fietsen van diefstal afkomstig kunnen zijn; ook bij zulke steekproeven komt de politie weleens gestolen fietsen en daders op het spoor.

Van de 354 fietsen die vorig jaar nog wél gestolen werden in onze gemeente, stonden er zeer veel niet op slot, bijvoorbeeld omdat mensen hun fiets achter het huis neerzetten en geen diefstal verwachten. Tip van de politie: altijd op slot zetten! Noteer bij aanschaf van een (nieuwe) fiets altijd het framenummer. Dit vergemakkelijkt het terugvinden van een fiets na diefstal.

Mocht u slachtoffer worden van fietsdiefstal, doe altijd even aangifte bij de politie, ongeacht of uw fiets wel of niet verzekerd is. Op deze manier krijgen politie en gemeente een duidelijk beeld van hoeveel fietsen er daadwerkelijk worden gestolen. U hoeft er niet voor naar het politiebureau: aangifte doen kan via internet op www.politie.nl/aangifte.