Rijksvoorlichtingsdienst

Zorgtoeslag geleidelijk omlaag

vrijdag 29 januari 2010, nummer 7

Zorgtoeslag geleidelijk omlaag

In het Aanvullend Beleidsakkoord is vorig jaar afgesproken dat er 2,4 miljard euro (0,4 procent van het Bruto Binnenlands Product) moet worden bespaard op de curatieve gezondheidszorg. In het akkoord staat dat tenminste de helft daarvan word ingevuld met de zorgtoeslag en de rest door doelmatiger werken in de zorg. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de premie voor een zorgverzekering.

In de brief 'Waardering voor betere zorg', over de invoering van een nieuwe bekostiging van ziekenhuizen (prestatiebekostiging), heeft minister Klink van Volksgezondheid. Welzijn en Sport de maatregelen om doelmatiger zorg te verlenen uitgewerkt. Het CPB heeft geconcludeerd dat de besparing op lange termijn waarschijnlijk in de orde van grootte van een ½ miljard euro ligt (0,1 procent BBP).

Het kabinet heeft besloten de rest, 1,8 miljard euro, in te vullen met het beperken van de toekomstige oploop van de zorgtoeslag. De maatregel zal geleidelijk, uitgesmeerd over 30 jaar, vanaf 1 januari 2011 worden ingevoerd. Hierbij worden de laagste inkomens zoveel mogelijk ontzien. Huishoudens rond het minimum krijgen per jaar circa 3 euro minder zorgtoeslag dan anders het geval was geweest, huishoudens met een modaal inkomen circa 7 euro per jaar. De maatregel houdt in de dat huishoudens ook in de toekomst gecompenseerd worden voor een stijging van de nominale premie, alleen niet meer voor 100%. Verder wordt met de geleidelijke invoering van de maatregel voorkomen dat het aantal huishoudens dat in aanmerking komt voor de zorgtoeslag sterk stijgt.

De maatregel voorziet in een zeer geleidelijke verhoging van het deel van de nominale premie dat elk huishouden zelf moet betalen. Ook na invoering van de doelmatigheidsmaatregelen wordt verwacht dat de zorguitgaven per jaar harder zullen stijgen dan de inkomens. Om die stijgende zorgkosten te kunnen opvangen, zal de nominale zorgpremie ook harder moeten groeien dan de inkomens. Door de groei van de nominale zorgpremie neemt ook het beroep op de zorgtoeslag toe. Op dit moment staat in de wet op de zorgtoeslag dat als de gemiddelde nominale premie plus het gemiddeld eigen risico dat een tweepersoonshuishouden moet betalen meer dan 5 procent van hun gezamenlijk inkomen bedraagt, men dat meerdere terugkrijgt in de vorm van zorgtoeslag.

Doordat de stijging van de inkomens achterblijft bij de zorguitgaven zullen, bij ongewijzigd beleid, op termijn veel meer huishoudens recht hebben op zorgtoeslag, terwijl alle huishoudens die al zorgtoeslag krijgen een steeds hoger bedrag ontvangen. Op dit moment ontvangen ruim 5 miljoen Nederlandse huishoudens zorgtoeslag. Een alleenstaande heeft recht op zorgtoeslag als het inkomen niet hoger is dan 33.750 euro, gehuwden of samenwonenden als het inkomen niet hoger is dan 50.000 euro. Ook na deze maatregel zal het aantal huishoudens dat recht heeft op zorgtoeslag blijven groeien, maar minder dan op grond van de huidige regelgeving.




RVD Mediafeed