Technische Universiteit Eindhoven

Jannie Wijnen wint Marina van Damme Beurs

Geplaatst: 29 januari, 2010

Ir. Jannie Wijnen heeft gisteren de Marina van Damme Beurs gewonnen; ze kreeg een cheque van negenduizend euro. 63 vrouwen schreven zich in voor de prijs, die bedoeld is om jonge vrouwelijke ingenieurs aan te moedigen in hun loopbaan.

Prijswinnaar Jannie Wijnen en de initiatiefneemster voor de prijs, Marina van Damme. Foto: Bart van Overbeeke.

Het is voor het eerst dat de prijs aan de TU/e wordt uitgereikt. Naast de hoofdprijs voor ingenieur Biomedische Technologie Wijnen (28), waren er prijzen van duizend euro voor wiskundig ingenieur Christina Onete (24) en bedrijfskundig ingenieur Marte Guldemond (27). De prijswinnaars kregen hun prijs uit handen van de 79-jarige initiatiefneemster van de beurs, Marina van Damme. Van Damme wil met de prijs jonge vrouwelijke ingenieurs in de wetenschap of het bedrijfsleven stimuleren om zich verder te verdiepen of te verbreden in hun loopbaan.

De strijd tegen kanker
De jury omschrijft Wijnen als een vooruitstrevende vrouwelijke ingenieur met voorbeeldfunctie. Ze schreef in de brief van haar kandidaatstelling voor de beurs: Met de Marina van Damme Beurs wil ik me inzetten voor de strijd tegen borstkanker. Met het geld kan ze een half jaar onderzoek gaan doen naar borstkanker, als postdoc bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Daarna wil ze naar een postdocpositie in het buitenland. Wijnen deed haar afstudeeronderzoek bij de faculteit Biomedische Technologie onder begeleiding van professor Klaas Nicolay. Wijnen onderzocht hoe het hart van muizen zich ontwikkelt na een infarct.

Marina van Damme Beurs
Initiatiefneemster Marina van Damme (1930) studeerde in de jaren vijftig aan de TU Delft, als een van de weinige vrouwelijke studenten. Later promoveerde ze als eerste vrouw aan de Universiteit Twente. Van Damme: "Mijn ouders hebben me altijd aangemoedigd om te studeren. Door de beurs beschikbaar te stellen kan ik nu anderen stimuleren."

De prijs bestaat zeven jaar aan de Universiteit Twente en de beurs wordt sinds 2004 ook in Delft jaarlijks toegekend aan een vrouwelijke alumnus. Aan de TU/e kunnen jonge getalenteerde vrouwelijke alumni sinds dit jaar een gooi doen naar een beurs. Het geldbedrag dient door de winnares van de beurs binnen drie jaar te worden besteed aan versterking van de loopbaan.

TU/e-universiteitskrant Cursor schreef afgelopen week een uitgebreid artikel over de Marina van Damme Beurs en de drie kandidaten voor de hoofdprijs.