GroenLinks Maastricht

GroenLinksfractie aan de groene wijken Eyldergaard en de Heeg Grote tekst

Buurtbezoek GroenLinksfractie aan de groene wijken Eyldergaard en de Heeg

Vrijdag 29 januari 2010, 13:28u - Carla Luja

* buurtbezoeken

* Eyldergaard

* Heeg

Op de plek waar eens de oude lindeboom stond in de Eyldergaard en nu een nieuw exemplaar geplant is, verzamelen op 22 januari de GroenLinks-raadsleden Gerdo van Grootheest, RoosMarie Bal, Bastiaan de Jong, Linda Babb, Jos Huisman en medewerker Carla Luja zich om samen met enkele betrokken leden van de buurtplatforms Eyldergaard en de Heeg de beide wijken nader te leren kennen.

Eyldergaard, zo wordt ons verteld door Gea van Loo, is een woonbuurt gebouwd in de jaren 80 met als uitgangspunt dat er jonge gezinnen komen te wonen die mobiel genoeg zijn om geen voorzieningen direct in de wijk te hoeven hebben.
Inmiddels is e.e.a. veranderd en zijn diezelfde gezinnen ouder geworden.
De buurt is groen en blijft voornamelijk een echte gezinswijk. Belangrijk blijft het om de sociale cohesie in het oog te houden. De buurt wil graag op de open ruimte rondom de linde een openbare buurtvoorziening. Inmiddels wordt er door een school aan een ontwerp gewerkt. Omdat Eyldergaard door de gemeente gezien wordt als een onderdeel van het stadeel Zuid-oost krijgt de wijk maar eenderde van het buurtbudget, naast Heer en de Heeg. Eyldergaard wil graag een zelfstandige status krijgen, maar vooralsnog lijkt de gemeente hier geen heil in te zien.

We lopen langs de basisschool en het woonwagenkamp naar de Heeg. Hier geeft Rob Noordhoek uitleg over de stand van zaken van het sportpark (ontwikkeling gaat te traag), over de informatieavond met betrekking tot het convenant met de gemeente betreffende de tijdelijke status van het woonwagenkamp en het feit dat er te weinig personeel is bij de kinderboerderij, waardoor deze helaas te weinig activiteiten voor de kinderen uit de buurt kan ontplooien en maar beperkte openingstijden heeft.

Daarna gaan we naar de Boeckel om na te praten bij een stuk heerlijke vlaai en bespreken de volgende onderwerpen:

Jongeren/ bezuinigingen opbouwwerk
Er is m.n. sprake van overlast van hangjongeren in de Heeg, vooral nu de Boeckel verbouwd wordt en tijdelijk slecht toegankelijk is. Het is zo belangrijk dat er goed opbouwwerk in de buurt is om de jongeren iets te bieden. Zo wordt ook voorkomen dat bepaalde groepen jongeren afglijden. Helaas is er sprake van bezuinigingen op het opbouwwerk.
Ook het feit dat de wijkagent minder beschikbaar is helpt bepaald niet. Handhavend optreden is zo belangrijk.
RoosMarie Bal ( die tevens voorzitter is van de commissie (Breed Welzijn), wil aan deze problematiek een themabijeenkomst wijden. De fractie krijgt deze signalen namelijk ook uit andere wijken. Gerdo van Grootheest zal bij de behandeling van het Veiligheidsplan 2010 in de commissie Algemene Zaken ook aandacht vragen voor de rol van de wijkagent en de handhavers.

Drugsoverlast
Er is overlast van telen en dealen van drugs. In het buurtblad wordt daar ook aandacht aan besteed en worden de locaties en parkeerplaatsen met name genoemd.
De overlast uit zich o.a. door te hard rijden, er zijn bijna-aanrijdingen en er is sprake van rondliggende spullen.

Woonwagenkamp
De buurt vind het geen pas geven dat de gemeente het convenant dat met hen is gesloten openbreekt zonder overleg. Het ongenoegen en de frustratie betreft bierbij niet de woonwagenbewoners zelf, maar de slechte communicatie van gemeentezijde.
Inmiddels heeft er overleg plaatsgevonden en heeft de gemeente toegezegd alle informatie op een rijtje te gaan zetten en dan terug te komen.

Groenonderhoud
Het beleid en de regelgeving zijn nogal eens het struikelblok bij de aanpak van het openbaar groen in de wijken. Soms is er sprake van kaalslag en slecht snoeien. Helaas gaat het grootste deel van het budget naar het centrum en blijft er te weinig over om deze wijken te verfraaien.

GroenLinks-fractievoorzitter Gerdo van Grootheest legt tot slot uit dat de GroenLinks-fractie afgelopen jaren zeer regelmatig op bezoek gaat in de Maastrichtse wijken en buurten. Dit om te horen wat er in de Maastrichtse wijken speelt. Gerdo bedankt namens de fractie alle aanwezige buurtplatformleden voor de zeer hartelijke ontvangst en interessante informatie over beide buurten

.