Provincie Noord-Holland

Steun voor kaasmakerij die schoolklassen gaat ontvangen

29 januari 2010 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland heeft een subsidie van ⬠102.537 toegekend voor de inrichting van een educatieruimte voor schoolkinderen en een zorgvoorziening op biologische zuivelboerderij Dikhoeve van de familie Kuiper in Ransdorp, Landelijk Noord (gemeente Amsterdam).

Met de bouw van een nieuwe kaasmakerij neemt de familie Kuiper de volgende stap in het produceren van biologische streekproducten. De kaasmakerij krijgt een educatieruimte. Jaarlijks kunnen vijftig Amsterdamse schoolklassen hier leren waar hun voedsel vandaan komt. Op het boerenerf bouwt men ook een ruimte voor dertig zorgcliënten, die hier een volwaardige dagbesteding krijgen aangeboden.

Gedeputeerde Bond (portefeuillehouder Economie en Landbouw) bracht op vrijdagochtend 29 januari 2010 een bezoek aan de Dikhoeve om persoonlijk zijn licht op te steken wat de plannen zijn. Bond: âWij ondersteunen graag ondernemers die durven te investeren in nieuwe functies voor het landelijk gebied. Ik zie hier nog volop kansen, juist in deze tijd. Elk initiatief draagt ertoe bij dat stad en platteland steeds dichter bij elkaar komen. Bovendien is het bedrijf biologisch, en daarmee een voorbeeld voor de agrariërs in Noord-Holland.â

De Dikhoeve
In het zuidelijkste puntje van Waterland is de familie Kuiper in 2003 begonnen met het produceren van biologische zuivel zoals witschimmel-kaas (de Skeapsrond), yoghurt en feta. De producten van de schapen-boerderij verkoopt de familie in de eigen boerderijwinkel in Ransdorp.

Investeringsbudget Landelijk Gebied
De provincie Noord-Holland werkt aan een economisch sterk platteland met ruimte voor de natuur en uitgebreide mogelijkheden voor recreatie. In de periode 2007-2013 investeert de provincie 400 miljoen euro in projecten op het gebied van landschap, natuur, recreatie en sociaal-economische vitalisering van het landelijk gebied. De subsidie voor de Dikhoeve is verleend uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied: een overkoepelende subsidieregeling van provinciale, landelijke en Europese subsidies.

---