Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS: Geen postcodebeleid bij UMC's

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de berichten in de media over het weigeren van patiënten door het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) en mijn brief van 25 januari 2010 (CZ/TSZ-2983964) heeft de VVD verzocht om informatie over een eventueel postcodebeleid van de UMC's in Groningen en Nijmegen. In deze brief ga ik in op het postcodebeleid van alle UMC's.

Zoals ik in mijn brief van 25 januari 2010 heb aangegeven is mijn uitgangspunt dat patiënten die zorg moeten krijgen die zij nodig hebben. Verwijzingen of concentratie van zorg die slechts vanuit een besparingsmotief zijn ingegeven, acht ik onwenselijk. Ik heb het AZM hierop aangesproken.

Uit navraag bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat zij ook geen postcodebeleid hanteert. Ze heeft dit in het verleden nooit gedaan en is ook zeker niet van plan dit in de toekomst te gaan doen. Integendeel, in het recent geformuleerde medisch beleidsplan van het UMGC is aangegeven de top-referente zorg prioriteit te geven en hierop deze patiënten positief te willen selecteren. Er vindt nauw overleg plaats met de omliggende ziekenhuizen over het doorverwijzingsbeleid. De ziekenhuizen verwijzen voor deze behandelingen door naar het UMCG. In het geval van het AZM gaat het specifiek om patiënten met auto-immuun ziekten, ook deze patiënten kunnen terecht in het UMCG.

De Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen (UMC st. Radboud) heeft mij laten weten dat zij geen postcodebeleid voert. Dit is in het verleden nooit gedaan en net als het UMCG heeft Nijmegen geen plannen dit in de toekomst te gaan doen. Binnen het UMC st. Radboud ligt de focus juist op top-referente zorg. Ook patiënten met auto-immuun ziekten kunnen terecht in het UMC st. Radboud.

Om een goed beeld te krijgen van de overige vijf universitaire centra (AMC, LUMC, VUMC, UMCU en Erasmus MC), heb ik contact opgenomen met de Nederlandse Federatie van Universitaire Centra (NFU). De NFU heeft alle Raden van Bestuur hierop nagevraagd en verzekert mij ervan dat geen van de UMC's een postcodebeleid voert zoals het AZM dat deed.

\





Ten aanzien van het AZM kan ik u laten weten dat zij inmiddels heeft aangegeven dat zij, in afwachting van een definitief besluit over het zorgaanbod, alle patiënten die zich wenden tot Klinische Immunologie in behandeling zullen nemen.

Kortom, op dit moment voert geen enkel UMC een postcodebeleid voor top- referente zorg. Op het AZM na heeft ook geen enkel UMC dit in het verleden gedaan, danwel plannen om dit in de toekomst te gaan doen. Het AZM accepteert inmiddels alle patiënten weer bij de afdeling Klinische Immunologie. Het AZM is door mij op haar gedrag aangesproken, ook de IGZ en verzekeraar CZ hebben dat gedaan. Voorafgaand aan definitieve besluit vorming van het AZM over het zorgaanbod, voer ik binnenkort een gesprek met de Raad van Bestuur van het AZM.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink