Senternovem

29-01-2010 | Beleef het gezamenlijke belang van windenergie

Een nieuw record voor de Nederlandse windmolens. Nog nooit wentelden zij in één maand zoveel energie bij elkaar als in november 2009: 686 GigaWatt uur (GWh) om precies te zijn. Ter vergelijking: daar kunnen 214.000 huishoudens een jaar lang op draaien. Toch hangt Michiel Dorresteijn, adviseur Windenergie Land van Agentschap NL, de vlag nog niet uit: "Als windenergie écht goed zou gaan, zou het records regenen. Dat doet het niet."

Vertekend beeld
686 GWh klinkt enorm, maar dit getal geeft een vertekend beeld, aldus Dorresteijn. "In 2008 zijn veel nieuwe windturbines geplaatst die een hoger rendement hebben dan oudere molens. Verder waait het in de wintermaanden meer dan in de zomer. En in november 2009 ook nog eens extra veel. Als je je dat realiseert, valt dit cijfer nog wel mee. Maar ik hoop wel dat dit het begin is van een stijgende lijn."

Complexe projecten
In november 2009 nam windenergie 7% in van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik. De doelstelling is om voor 2020 30% te halen. Daarvoor moet tot die tijd 10.000 MegaWatt (MW) bijgebouwd worden. "Dat kan lukken, maar het gaat om heel complexe projecten waarbij belangenorganisaties, energieaanbieders, gemeenten, provincies en ministeries het eens moeten worden. Daarvoor zijn heldere keuzes nodig. De rol van Agentschap NL is die van smeerolie. We doen ons uiterste best alle belangen samen te brengen en partijen te verbinden."

Europees energienetwerk
Groene energieprojecten liggen gevoelig, stelt Dorresteijn. "Windmolenparken hebben invloed op het landschap. Dat wekt soms weerstand. Een eind uit de kust bouwen kan. Daar waait het bovendien harder en constanter, maar bouw en onderhoud zijn er weer veel duurder dan op land." De oplossing? "We moeten vooral het gezamenlijke belang van windenergie gaan beleven. Fossiele brandstoffen raken echt een keer op! Ook moeten we internationale samenwerkingsvormen zoeken. Zodat we uiteindelijk met alle EU-landen kunnen inzetten op een stabiel Europees groene-energienetwerk."
Wijzigingsdatum | 29-01-2010