Senternovem

29-01-2010 | Vertrouwen in de wind van Wieringermeer

Kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Dat is de basishouding van de gemeente Wieringermeer, die hard werkt aan het Windplan Wieringermeer. Ze streeft naar verviervoudiging van de windproductie, zodat straks ruim 200.000 huishoudens voorzien zijn van windstroom. Half januari werd met de ondertekening van een convenant tussen het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente een belangrijke stap gezet. Een stap die leidt tot een regionale aanpak van windenergie voor de gehele Kop van Noord-Holland.

Agentschap NL
Agentschap NL heeft de gemeente Wieringermeer inhoudelijke en procesmatig ondersteund bij het ontwikkelen van het windplan door een windteam. Deze specialisten hebben kennis bij elkaar gebracht op het gebied van onder meer windenergie, landschapsontwikkeling, burgerparticipatie en gebiedsontwikkeling. Ook werkte zij actief aan de organisatie door private partijen, zoals ECN, NUON en VWNH, bij elkaar te brengen. Een gezamenlijke aanpak van alle relevante partijen is voor een windteam de sleutel tot succes. Windenergie is in deze aanpak onderdeel van een regionale ontwikkeling.

Berg werk verzet
Toch zegt Jol Moors, adviseur duurzame energie van Agentschap NL: "Onze rol bij de uitwerking is bescheiden, de gemeente Wieringermeer en de provincie verzetten bergen en verdienen alle eer. De ontwikkeling van het Windplan Wieringermeer levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van windenergie in Nederland. Het project is uniek door de manier waarop hier publieke partijen samenwerken met de private partijen."

Ervaring delen
Minister Jacqueline Cramer, gedeputeerde Bart Heller en wethouder Peter Ruijter zetten hun handtekening onder het toeziend oog van de wethouders van alle buurgemeenten. Voorafgaand aan de ondertekening werd een Ronde Tafel gehouden met alle bestuurders uit de gemeenten van de Kop van Noord-Holland en met Wieringermeer als ervaringsdeskundige. In de provinciale structuurvisie geldt de regio als zoekgebied voor grootschalige windenergie en windplan kan als voorbeeld dienen. Gesproken werd over hoe ontwikkeling van windenergie samengaan met verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en het versterken van identiteit van het gebied en draagvlak. Moors: "Ik hoop dat dit rondetafelgesprek en de intentieovereenkomst meer gemeenten in de provincie aanzet het goede voorbeeld van Wieringermeer te volgen." Wijzigingsdatum | 29-01-2010