Gerechtshof 's-Gravenhage


Gevangenisstraffen voor kindermishandeling met dodelijke afloop

Den Haag, 29 januari 2010 - Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft op 29 januari 2010 een man en vrouw veroordeeld voor zware mishandeling van hun baby en het onthouden van hulp aan de baby. Het destijds nog geen vier weken oude kind overleed als gevolg daarvan. Het Haagse hof heeft de vader acht jaar en de moeder zeven jaar gevangenisstraf opgelegd.

Het kind bleek ernstig mishandeld te zijn met dodelijke afloop, waarbij er onder meer sprake was van ernstig hersenletsel. Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van beide ouders het fatale letsel had toegebracht, maar houdt beiden daarvoor verantwoordelijk. Het hof heeft hen vrijgesproken van doodslag en acht het medeplegen van zware mishandeling met de dood tot gevolg bewezen. Ook acht het hof bewezen dat beide ouders hun baby na de mishandelingen de nodige hulp hebben onthouden.

De rechtbank veroordeelde beide verdachten tot drie jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling. Gelet op de in hoger beroep uitgebrachte rapportages van het Pieter Baan-centrum, heeft het hof anders dan de rechtbank geen TBS opgelegd. Omdat geen terbeschikkingstelling is opgelegd, is het hof tot hogere gevangenisstraffen gekomen. Aan de 30-jarige vader is door het gerechtshof conform de eis van het Openbaar Ministerie acht jaar gevangenisstraf opgelegd. De 26-jarige moeder heeft een gevangenisstraf van zeven jaar gekregen. Bij de lagere straf voor de moeder heeft het hof er rekening meegehouden dat zij minder toerekeningsvatbaar is dan de vader. De advocaat-generaal had in de zaak van de moeder een aanzienlijk lagere gevangenisstraf van vier jaar gevorderd. Het gerechtshof is tot een hogere straf gekomen, omdat het hof het aandeel van de moeder hoger inschat dan het Openbaar Ministerie.

LJ Nummers

BL1132
BL1134
Zie het origineel

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 29 januari 2010 Naar boven