Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk prijst gemeenten met lage tarieven horecavergunningen

29 januari 2010 | nieuwsbericht

Staatssecretaris Heemskerk reikte vrijdag 29 januari 2010 samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanmoedigingsprijzen uit aan de gemeenten Het Bildt, Roosendaal en Veghel. Ze ontvingen de prijzen, omdat zij lage tarieven hanteren voor horecagerelateerde vergunningen.

Foto: ANP/Ed Oudenaerden - Café de Beyerd in Breda

'Het verbaast mij hoe groot de verschillen zijn in de tarieven die gemeenten vragen voor horecavergunningen. Uiteraard moeten de tarieven kostendekkend zijn, maar het is niet de bedoeling dat gemeenten hieraan verdienen. Deze gemeenten dragen met hun lage tarieven bij aan een goed ondernemersklimaat voor horecaondernemers en dus ook voor hun klanten,' aldus Heemskerk.

Grote verschillen

Heemskerk kreeg tijdens de bijeenkomst ook het Rapport 'Gemeentelijke Leges 2009' overhandigd waaruit de prestaties van de gemeenten blijken. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten. Zo is Zaanstad, samen met gemeenten als Waterland en Eindhoven, relatief duur. Het door Koninklijke Horeca Nederland onderzochte vergunningenpakket voor horecaondernemers kan daar oplopen tot wel 2.170 euro. Dit in tegenstelling tot de goedkoopste gemeenten waar je voor dezelfde vergunningen volgens KHN slechts 28 euro kwijt bent.

Afschaffen terrasvergunning

Heemskerk - samen met staatssecretaris De Jager - in het Kabinet verantwoordelijk voor een merkbare vermindering van regeldruk voor bedrijven wees bij de gelegenheid expliciet op het grote verschil tussen goedkope gemeenten en dure gemeenten; 'Dit gat is wel erg groot. Hier lijkt nog wel wat te besparen.' Volgens Heemskerk, die eerder pleitte voor afschaffing voor de horeca-exploitatievergunning en de terrasvergunning, kunnen gemeenten het horecaondernemers vaak op simpele wijze een stuk makkelijker maken. Bijvoorbeeld door zaken in de plaatselijke verordening te regelen in plaats van via vergunningen.

Meer informatie


* Gemeentelijke Leges 2009 rapport | 29 januari 2010 | PDF document, 570 Kb Gemeentelijke Leges 2009 - Bedrijfsschap Horeca - januari 2010

Zie het origineel