Gemeenten spenderen jaarlijks 1 miljard euro aan schoolgebouwen

29/01/2010 14:02

VNG

Gemeenten spenderen jaarlijks meer dan 1 miljard euro aan schoolgebouwen. Volgens onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOB) is dit toch 300 miljoen euro te weinig. De VNG wijst erop dat in de lokale democratie zeker in tijden van crisis goed afgewogen wordt naar voor welke voorzieningen investeringen het hardst nodig zijn. Bovendien denkt de VNG dat de Aob in haar onderzoek een uitgavenpost van de CBS cijfers is vergeten. De cijfers geven daarom niet het juiste beeld.

De AOB roept op om bij deze gemeenteraadsverkiezingen de gemeentelijke zorg voor goede schoolgebouwen op de agenda te zetten. Maar dat moet wel gebeuren op basis van de juiste cijfers. In het onderzoek van de AOb ontbreekt op het eerste gezicht de uitgavenpost "gemeenschappelijke uitgaven voor het onderwijs". Op die post worden onder andere de uitgaven voor gymnastiek in gemeentelijke zalen geboekt, en leegstaande schoolgebouwen. Met de juiste cijfers in de hand kan het beeld volgens de VNG nog wel eens omslaan.

Behoeften bepalen hoogte investeringen

Het is raar dat in dit onderzoek alleen wordt gekeken naar geld dat uitgegeven zou moeten worden. Alsof het uitgeven van belastinggeld een doel op zich is. Waar het om zou moeten gaan is of de schoolgebouwen in goede staat zijn. Daar heeft het AOB geen onderzoek naar gedaan. Gemeenten gaan zorgvuldig om met budgetten, het gaat hier immers om belastinggeld. Zeker in tijden van crisis kijken gemeenten waar belastinggeld het hardst nodig is. In de lokale democratie wordt besloten aan welke voorzieningen geld wordt besteed. Geld wordt dus ook alleen dan besteed als er in de gemeente behoefte is aan investeringen in schoolgebouwen. Zo is ook bekend dat in verschillende gemeenten er veel meer geld wordt besteed aan schoolgebouwen dan er geld voor bestemd is. Ook is het zo dat gemeenten voordat zij bijvoorbeeld een nieuw schoolgebouw kunnen neerzetten, daarvoor tot die tijd geld zullen sparen. Of andersom dat gemeenten alvast investeren en dat geld later zullen besparen.

Extra investeringen in binnenmilieu

Wat in de CBS cijfers bovendien niet naar voren komt, is dat gemeenten in 2009 massaal gebruik hebben gemaakt van extra rijksgelden om te investeren in binnenmilieu en energiebesparing. Ruim 90 % van de gemeenten hebben een beroep gedaan op de 100 miljoen die het rijk daarvoor beschikbaar stelde, en daar samen met schoolbesturen zo'n 70 mmiljoen euro eigen geld bijgelegd.

Den Haag, 29 januari 2010