CNV Onderwijs

29 januari 2010

Gesprekken over verlenging CAO-BVE

Categorie: cao bve

De huidige CAO BVE liep op 1 januari jl. af. Bonden en MBO Raad beraden zich al enige tijd over hoe hier het beste een vervolg aan gegeven zou kunnen worden. Vast staat dat er op dit moment veel onzekerheid heerst over de financiële positie van de bve-instellingen in de nabije toekomst. Het is niet uit te sluiten dat de heroverwegingen die het kabinet in voorbereiding heeft, zullen leiden tot bezuinigingen die tot 20% van het budget kunnen oplopen. Ook zijn er veranderingen in stromen van deelnemers die effecten hebben op de budgetten. Verder geeft het kabinet aan dat voor 2010 voor de overheidssalarissen de nullijn wordt gehanteerd, is er onzekerheid over de pensioenpremie en wil de overheid dat ouderenregelingen worden aangepast. Kortom, een zeer onzekere situatie en daarmee een situatie die een zorgvuldige aanpak vraagt.

Hoewel de exacte invoeringsdatum nog niet bekend is, zal binnenkort toch de Wet op de Ondernemingsraden en het Professioneel Statuut worden ingevoerd. Dit moet zorgvuldig om recht te doen aan allen die hierbij op de instellingen zijn betrokken. Om hier aan te kunnen werken, is er zowel bij de werkgevers als de bonden behoefte aan rust, zeker op cao-terrein.

CNV Onderwijs wil voorkomen dat er een lang cao-loos tijdperk ontstaat als gevolg van de vele lopende discussies en omdat iedereen wil afwachten met welke bezuinigingen het onderwijs door het kabinet geconfronteerd wordt. Wij zijn daarom bereid om voor het eerste deel van 2010 de huidige status quo te handhaven, met een afspraak om de 400 euro die in 2009 incidenteel is uitgekeerd veilig te stellen. Dit voorkomt dat werkgevers en bonden met uitgebreide inzetten moeten komen, die lange discussies vergen en mogelijk ook de nodige onrust zullen veroorzaken. Wij denken dat pas in het najaar van 2010 duidelijk is wat cao-partijen aan verplichtingen kunnen aangaan als het gaat over de besteding van de beschikbare
arbeidsvoorwaardenruimte.

De tijdwinst die op deze manier wordt geboekt zal door CNV Onderwijs gebruikt worden om - na raadpleging van de achterban - na de zomervakantie met een volledige inzet te komen voor een nieuwe CAO BVE 2010+, waarin rekening wordt gehouden met de uitkomsten van de brede heroverwegingen en met de dan al gerealiseerde loonontwikkelingen, zowel in de markt als in de overige overheidssectoren. Ook zullen er dan adviezen voorliggen van werkgroepen, die zich bezig houden met de onderwerpen "Duurzame Inzetbaarheid" en "Herschrijven CAO".

Op zeer korte termijn zullen de bonden het overleg met de MBO Raad gaan voeren. Wij hopen u volgende week de resultaten daarvan te kunnen melden.

---