FNV Bondgenoten

Schoonmakers in actie voor betere cao, starten recordpoging grootste poetsdoek ter wereld

Als onderdeel van hun acties voor een betere cao, starten schoonmakers in Nederland zaterdag in Amsterdam met een recordpoging. Ze willen in het Guinness Book of Records komen met de grootste poetsdoek ter wereld.

Behalve dat ze met de recordpoging aandacht willen krijgen voor hun strijd voor een loonsverhoging, een reiskostenvergoeding en meer opleidingsmogelijkheden, heeft de megapoetsdoek ook een symbolische waarde. "De doek is nodig om de gierigheid van de opdrachtgevers en de onrechtvaardigheid van de regering weg te poetsen", zegt Judy Lock, schoonmaakster op Schiphol. "We worden eerst uitgeperst door gierige opdrachtgevers en dan nog eens door onze slaafse werkgevers die onmogelijke beloftes doen. We hebben schoon genoeg van de extreme werkdruk, respectloze behandeling en te lage beloning die van dat hele systeem het gevolg zijn."

Afgelopen maandag lieten de werkgevers in de schoonmaak het ultimatum verlopen dat vakbond voor schoonmakers FNV Bondgenoten hen had gesteld na vijf vruchteloze onderhandelingsronden voor een nieuwe cao. De schoonmakers starten daarom zaterdag met een reeks van acties. Bij elk van die acties worden schoonmakers en sympathisanten opgeroepen om een schoonmaakdoekje mee te nemen en dat te signeren. Alle doekjes worden aan elkaar genaaid om uiteindelijk de grootste poetsdoek ter wereld te vormen.

Eind februari wordt bekend hoe groot de Grootste Poetsdoek geworden is. De recordpoging is aangemeld bij Guinness om een plekje te krijgen in het Book of Records.