Gemeente Soest

Bestuurlijke strafbeschikking tegen overlast

29 januari 2010

Om overlast in de openbare ruimte aan te pakken, voert de gemeente Soest per 1 april 2010 de bestuurlijke strafbeschikking in. Hiermee kan de gemeente slagvaardiger optreden tegen eenvoudig te constateren, overlastgevende feiten, zoals zwerfafval en loslopende honden.

In de loop der jaren is de politie zich meer gaan richten op opsporing en handhaving en minder op de bestrijding van kleine, overlastgevende overtredingen. Overlast leidt echter tot ergernissen bij burgers en tot verrommeling en beschadiging van de openbare ruimte.

Met de bestuurlijke strafbeschikking kan de gemeente beter handhavend optreden, zorgen voor een schonere en veiligere leefomgeving en de prioriteiten zó stellen dat ze aansluiten bij de ergernissen van burgers.

Huidige procedure

Op dit moment kan de gemeente wel handhavend optreden maar dat is wat omslachtig. De buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente maken bij constatering van een overtreding een procesverbaal op.

Het procesverbaal gaat naar de politie. Afhankelijk van de ernst stuurt de politie de zaak door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die de boete int, of naar het Openbaar Ministerie (OM) voor verdere beoordeling en afhandeling.

Nieuwe procedure

De nieuwe bestuurlijke strafbeschikkingen worden straks rechtstreeks door de gemeente bij het CJIB aangeleverd zonder tussenkomst van de politie. Dit maakt het proces eenvoudiger voor de gemeente en betekent voor de burger meer eenduidigheid op straat. De werkwijze van de BOA's lijkt qua uitvoering namelijk op die van de politie en burgers krijgen dan net als bij bijvoorbeeld te hard rijden een acceptgiro van het CJIB.

Niet voor het geld

De bestuurlijke strafbeschikking wordt ingevoerd om beter te kunnen handhaven op een schone en veilige openbare ruimte. Daarmee hoopt de gemeente op een positief effect op de veiligheidsbeleving van burgers. Een deel van de opbrengsten van de boetes komt ten goede aan de gemeente. De opbrengsten in financiële zin wegen echter niet op tegen de kosten. De winst zit in de positieve effecten voor de openbare ruimte en het veiligheidsgevoel.